Само за 5 месеца 80 000 хора с увреждания ще

...
Само за 5 месеца 80 000 хора с увреждания ще
Коментари Харесай

Държавата ще трябва бързо да оцени десетки хиляди хора с увреждания, за да получат помощ

Само за 5 месеца 80 000 хора с увреждания ще би трябвало да минат оценка по новата точкова система, с цел да получат персонална помощ. От 1 април до септември хората с увреждания, които желаят да имат персонален помощник, би трябвало да преминат самостоятелна оценка. Това планува правилникът за използване на Закона за хората с увреждания, който през вчерашния ден (26 април) беше разискван от Националния съвет за тристранно съдействие и беше подложен на критика и от бизнеса, и от синдикатите, написа в. " 24 часа ".
Оценката е с точки и включва самокритика, констатации на обществения служащ и изводи за потребностите на инвалида - финансова помощ, обществени услуги, помощник, медицински произведения и прочие
За да се класираш за персонална помощ, би трябвало да събереш избран брой точки. На оценка подлежат всички хора с увреждания, само че най-спешно ще бъдат точкувани тези, които желаят персонални асистенти, и тези с нови ТЕЛК-ове. Това по неофициални данни са 80 000 души. Останалите ще бъдат оценени при приключване на старите оценки.
Точките ще дефинират група на инвалидите и по отношение на тях ще се употребява помощник сред 15 и 168 часа на месец.
До края на 2020 година ще важат още 2 условия - възрастните претенденти за персонален помощник да са с над 90% увреждания с право на непозната помощ, а децата - с над 50% с право на непозната помощ. Социалните служащи стартират образования по новата система от сряда.
Работодателите получават 3-месечен гратисен интервал, с цел да вкарат квотите за инвалиди. Фирмите с над 50 служащи са длъжни да назначат най-малко един човек с увреждане. Ако фирмите са със 100 и над 100 заети лица - 2% от средносписъчния състав.
Работодателите няма да назначават хора с увреждания на работа, в случай че производствата им не разрешават назначението на инвалиди и това е рисково за здравето на хората. Освен това те ще бъдат освободени от санкция, в случай че до 3 месеца бюрата по труда не им обезпечат човек с увреждане. Дава се и още една опция - да купуват артикули, създадени от хора с увреждания. Има сложена цел тези артикули да са в размер най-малко две минимални заплата от 1120 лева за всяко непопълнено място от квотата за инвалиди. Ръководителите на съответните компании ще могат да подписват контракти с други предприятия, които да им поемат квотите. Предвидена е и санкция - 30% от минималната работна заплата за всеки неназначен неработоспособен. Работодателите обаче ще могат да аплайват за съоръжение на работните места за хора с увреждания, както и за еврофинансиране.
Против
От самодейността " Системата ни убива ", която е водена от Вера Иванова (бел. ред. - измежду майките на деца с увреждания настъпи разцепление), разкритикуваха промените в Методиката за самостоятелна оценка на хората с увреждания, тъй като я смятат за незадоволително съответна. Ето и трите съществени точки на рецензия:
1. В оферти и създаден вид на методиката не е ясно по какъв начин ще се премине към 2021 година, когато по закон няма лимитиране на часовете персонална помощ.
2. Заложена е бомба с разделянето на деца от възрастни, с което е реализирана равнопоставеност сред тях, а това е извънредно незаслужено. Възрастните се нуждаят от доста повече поддръжка в всекидневието си.
3. Не е изяснено по какъв начин да се предотврати двойното заплащане на обществена услуга и персоналната помощ. Трябва едното да се случва за сметка на другото.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР