Само за 2020 г. Специализираният наказателен съд е образувал 3000

...
Само за 2020 г. Специализираният наказателен съд е образувал 3000
Коментари Харесай

В спецсъда са гледани 3000 дела по Закона за СРС за 2020 г.

Само за 2020 година Специализираният углавен съд е образувал 3000 каузи по Закона за специфичните разследващи средства. Само 174 са наказателните каузи от общ темперамент. Съществуването на профилираните съдилища и прокуратура основават правозащитен проблем за българските жители. Каквото изиска профилираната прокуратура, Специализираният углавен съд това дава. Вместо да се бори с корупцията, спецсъдът репресира жители.

Това съобщи ръководителят на парламентарната група „ Изправи се БГ! Ние идваме! “ Мая Манолова на съвещанието на Комисията по правни въпроси през днешния ден.

" От 2017 година до момента са формирани 14 066 каузи, от които в 12 хиляди случаи спецсъдът е разрешил използването на СРС. Тоест, в 85 % от случаите се употребяват специфични разследващи средства. Окръжният съд във Варна позволява потребление на СРС в 55 % от случаите, а Софийският градски съд - в 63 % от случаите. Тоест, Специализираният углавен съд не преценя основателни ли са настояванията към него ", изясни тя.

" Неправомерното използване на СРС е тежка корист с правата на жителите ", добави Манолова и напомни досъдебното произвеждане за прелом, бунт, въоръжено въстание, формирано против протестиращи жители и по което са употребявани СРС-та.

" Правната комисия да си „ измие очите “ най-малко с приемане на законопроектите на законите за бюрото за отбрана към основния прокурор и за правосъдната власт и да ги внесе в пленарната зала. Хората чакат смяната в правосъдната система да стартира ", сподели Манолова в първата част на съвещанието през днешния ден, след което беше дадена отмора.

Бюрото за отбрана да бъде закрито и да премине към правосъдното министерство. Това реши правната комисия на второ четене. " Дължим на жителите и на върховенството на правото да се одобряват на първо и второ гласоподаване измененията в Закона за правосъдната власт ", добави Манолова.

Поради плануваното пленарно съвещание от 14:00 ч. Комисията по правни въпроси приключи съвещанието си преди да стартира разискването на закриването на профилираните съдилища и прокуратура.

" Заради всички отлагания и шиканирания най-после профилираните съдилища ще останат да действат. И през вчерашния ден, по същия метод, беше прекратено съвещанието ", възмути се Манолова. 

В последна сметка тъкмо по този начин се получи. Поради преустановяване на съвещанието поради разискването на актуализацията на бюджета в пленарната зала, правната комисия не гласоподава закриването на профилирания съд и спечиализираната прокуратура.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР