Само възрастни хора, хора с хронични заболявания, онкоболни, преминали през

...
Само възрастни хора, хора с хронични заболявания, онкоболни, преминали през
Коментари Харесай

Хора без симптоми не трябва да стоят под карантина, смята Хасан Адемов

Само възрастни хора, хора с хронични болести, онкоболни, минали през химио- или лъчетерапия би трябвало да бъдат подлагани на 14-дневна карантина при подозрение за съществуване на ковид. Хората без недоволства, пристигнали от страни, където вирусът е публикуван, няма за какво да стоят в изолираност, Това разяснява в изявление за Би Ти ви ръководителят на парламентарната обществена комисия Хасан Адемов, който е доктор по специалност.

Темата излезе на дневен ред откакто здравният министър Кирил Ананиев беше споделил, че хора, които идват от засегнатите страни и не демонстрират признаци на заболяване, ще бъдат поставяни под домашна карантина, където в продължение на 14 дни ще ги следи общопрактикуващ доктор. Така породи въпросът кой ще покрива болничния лист за времето на карантината, а министър председателят Бойко Борисов през днешния ден подреди болничните да се заплащат от Националния застрахователен институт.

" Болничен лист за карантина се издава по гледище на здравните управляващи, това е осигурително право и би трябвало да бъде платено от Държавното публично обезпечаване (ДОО) ", сподели Адемов. Според него обаче най-важният въпрос е да се дефинира кръгът на лицата, които подлежат на карантириране. Безсмислено и неуместно е всички да бъдат карантинирани, а тези, които имат недоволства, напряко влизат в болница, добави той.

Председателят на обществената комисия акцентира, че във фонда " Общо залозяване и майчинство " има 1.2 милиарда лева, а държавният бюджет стои зад бюджета на ДОО.

В рекомендации на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите се показва, че хората, пътували и завръщащи се от региони с разпространяване на COVID-19, би трябвало да следят здравния си статус за интервал от 14 дни, само че не се дават насоки за изолираност вкъщи. В рекомендации на Световната здравна организация се споделя " останете вкъщи, в случай че започнете да се чувствате неразположени, даже в случай че признаците са леки "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Китайският ковид (175)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР