Само в Съединените щати се смята, че между 17 и

...
Само в Съединените щати се смята, че между 17 и
Коментари Харесай

Защо петък 13 се смята за ден на лошия късмет

Само в Съединените щати се счита, че сред 17 и 21 милиона души се опасяват от тази дата. Защо обаче петък 13 се счита за подобен анатемосан ден?

Произходът на това поверие не е изцяло явен, само че знаем, че и петък, и цифрата 13 поотделно от дълго време се считат за носещи злощастие. В края на 19 век пък се появяват първите документирани случаи, в които хора към този момент стартират да ги свързват.

По традиция петък се смята за деня, в който Ева дава на Адам ябълката, вследствие на което двамата са изхвърлени от Райската градина. Също се счита и, че Адам и Ева са умряли в (още несъществуващия тогава ден) петък, че Соломоновият храм е опустошен в петък, че Исус е разпнат в петък (денят, който през днешния ден назоваваме Разпети петък…). В малко по-новата история обаче Разпети петък се смята за единственият петък, който не носи неприятен шанс. Текст от 1857 г. гласи:

Според друга доктрина, петъкът е трагичен още преди християнството. Думата за „ петък “ на британски – „ friday “ – произлиза от името на норвежката богиня Фриг (Frigg), богиня на любовта, хубостта, мъдростта, войната, гибелта и магията. Германските народи смятат деня за извънредно злополучен, изключително за сватби, частично заради това, че е кръстен на тази богиня. По-късно християнската черква се пробва да демонизира Фриг, което може да (или може и да не) способства към славата на петък 13.

Въпреки възрастта на тези теории, добре документирани случаи за схващането, че петък се счита за трагичен от масата хора, наподобява се появяват чак към средата на 17 век. В рамките на идващите два века по-късно суеверието продължава да се популяризира и до 19 век е съвсем повсеместна в избрани култури.

 Última Cena - Da Vinci 5

Що се отнася до цифрата 13 – както е обстановката и при петък, има многочислени версии за произхода. И най-популярната от тях още веднъж произлиза от християнството. Счита се за необикновено неприятен шанс 13 души да седят на една маса, което се дължи на обстоятелството, че по традиция Юда Искариотски е 13-ият човек, който би трябвало да участва на Тайната вечеря.

В Северна Европа викингите от древността също си предават доста сходна история. Според остарял скандинавски мит, 12 богове се угощават в банкетната зала във Валхала, когато Локи се появява натрапен. Това, несъмнено, прави боговете общо 13. Локи съумява да убеди Ход, слепият господ на зимата и тъмнината, да убие Балдер, богът на пролетта, с копие от имел и по този начин праща в печал цялата Валхала. Така за следващ път имаме образец, че събирането на 13 лица за вечеря приключва с ликвидиране.

Защо всички тези разнообразни религии имат общата традиция да демонизират цифрата 13? Има теории, че цифрата 13 може да е съзнателно представяно за неприятно от създателите на патриархалните религии, с цел да понижат въздействието на Богинята-майка. В културите, в които се почитат дами богини, цифрата 13 постоянно се е счита за положително, защото това е броя на лунните и менструалните цикли за една година.

Трябва да се означи обаче, че не всички култури в античния свят считат цифрата 13 за отрицателно. Древните египтяни имат вяра, че животът е духовно странствуване, което се развива на стадии. Те вярвали, че 12 от тези стадии настъпват по време на земния ни живот, а последният, 13-и, е радостното преобразяващо възнесение към отвъдното. Така че цифрата 13 съставлява гибелта за египтяните, само че не гибел като нещо неприятно, а като ново началото.

И по този начин, по кое време петък и цифрата 13 се сплотяват за смут на всички? Често се среща теорията, че това става, когато рицарите тамплиери са задържани в петък, 13 октомври 1307 година Това изказване обаче се образува в съвременни времена и няма основа в документираната история.

Други показват последния ден от царуването на крал Харолд II, който се пада на петък, 13 октомври 1066 година Уилям Завоевателя му дава опция да отстъпи короната си самичък, което той отхвърли. На идващия ден Уилям му я взима принудително в борбата при Хейстингс като убива Харолд. Това обаче също е съвременно изказване.

И може би не е изненадващо, като се има поради, че и петък, и 13 като знаци на неприятния шанс доближават върха на своята известност чак през 19 век и че едвам някъде в средата/края на века двете се другар в ден.

 Rossini by Grevedon

Джоакино Росини

Малко по-рано през 1869 година в биографията на Джоакино Росини, където създателят Хенри Съдърланд Едуардс написа:

Та някъде тогава визията, че петък 13 е най-нещастната дата набира скорост и до началото на 20 век, има голям брой документирани случаи на хора, които го загатват по този метод като, да вземем за пример, в романа от 1907 година на борсовия брокер Томас У. Лоусън, наименуван „ Петък тринадесети “, който описа за напъните на един борсов брокер да срине пазара точно на тази злокобна дата.

Психолозите показват обстоятелството, че в случай че на тази съответна дата се случи нещо отрицателно, хората незабавно вършат връзката сред събитието и датата в съзнанието си, като комфортно „ не помнят “ всички други пъти, когато петък 13 е прекосявал гладко. Накратко, на този стадий това е типичен образец за потвърждаване на предрешение.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР