Само в рамките на седмица в България се случиха три

...
Само в рамките на седмица в България се случиха три
Коментари Харесай

Автобусните катастрофи - факт и заради държавно бездействие?

Само в границите на седмица в България се случиха три съществени произшествия с рейсове – отвън останалите произшествия, които постоянно бележат живота по българските пътища. На две от въпросните произшествия особено внимание обърна Института за пътна сигурност (ИПБ), като поради втората, която стана рано сутринта през вчерашния ден (28 май) неправителствената организация съобщи следното: " Самоубийственото безучастие на държавните институции през последните пет месеца доведоха до това в България да не престават да се случват пътни произшествия, които е можело да бъдат избегнати ".
Конкретно за вчерашната злополука – удар сред рейс и лек автомобил по пътя Лиляче - Враца, ИПБ показва, че става въпрос за нископодов градски рейс. С други думи – това е транспортно средство от градския превоз, в което пасажерите не слагат колани и в което има правостоящи. Същото беше ситуацията и с злополуката на 23-ми май на входа на София, при Църна маца. И в този случай ставаше въпрос за нископодов градски рейс – в тази ситуация изпълняващ курс по линията Лозен – София. Разликата сред нископодови градски рейсове и нископодови крайградски рейсове се състои в това, че при градските може да се возят правостоящи пасажери, а при крайградските се возят единствено седнали пасажери.
От ИПБ обаче показват нормативен проблем – според Наредба 2 от 15 март, 2002 година, транспортите по автобусни линии с еднопосочна дължина до 30 километра се правят с всички класове рейсове.
" Поредицата от сходни пътни произшествия демонстрира едно нещо, а точно - че има доста сериозен пропуск в законодателството. Всичко това примесено с остаряващия автопарк, неналичието на държавна политика във връзка с подновяването му и продължаващото образование на професионалните водачи ще доведат до още и по-сериозни произшествия и те ще стават все по-често. Институтът за пътна сигурност приканва за незабавни ограничения и проверка на разпоредбите за възлагане на постоянни линии на градския превоз, за разработване и приемане на държавна политика за възобновяване на остарелия автопарк, както и за приемане на способи и тактики за продължаващо образование при професионалните водачи ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР