Само в рамките на 8 секунди вчера (19 юли), водената

...
Само в рамките на 8 секунди вчера (19 юли), водената
Коментари Харесай

Мотивите на КЗК за спиране на сделките за ЧЕЗ и Нова телевизия изглеждат съмнителни

Само в границите на 8 секунди през вчерашния ден (19 юли), водената от Юлия Ненкова Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) оповести две решения, които сътвориха сериозен трус. Първото – прекъсване на договорката по продажбата на активите на ЧЕЗ в България на компанията на прочулата се напролет Гинка Върбакова " Инерком България ". Второто – прекъсване на продажбата на " Нова Броудкастинг груп ", т.е. на всички медии под марката на Nova.

Сделката за ЧЕЗ
В утринния блок на bTV енергийният специалист проф. Атанас Тасев (бел. ред. - да не се бърка с ръководителя на научния екип от Българска академия на науките, съставил отчета за АЕЦ " Белене " ) сподели, че е доста необичайно, че договорката се стопира тъкмо поради боязън от централизация на фотоволтаичния пазар. Припомняме, че Комисия за защита на конкуренцията уточни като причина за отвод да разреши договорката " хоризонтално припокриване сред дейностите на участниците в концентрацията на пазара на произвеждане и доставка на едро на електрическа сила от фотоволтаични централи ".
Внимателен прочит на решението от 29 страници на комисията демонстрира, че съгласно Комисия за защита на конкуренцията фотоволтаичният пазар в България през предходната година е бил от 1043 мегавата. Комисията се позвовава на Доклад за активността на КЕВР, а източникът на информация е Електроенергийният систематичен оператор (ЕСО). Пак съгласно същите данни, " Инерком България " има 6 фотоволтаични централи (бел. ред. - единствено в Българската фотоволтаична асоциация членуват 400 централи!) - " Улер 2009 ", " Еко-Строй Инженеринг ", " Евро Бетон ", " Диана Хънт ", " Риал Стейтс " и " Риал Стейтс 2 ". По информация на Actualno.com съгласно данни на самата компания общата мощ на тези централи е 21,348 мегавата по данни на ЕСО. ЧЕЗ пък има една фотоволтаична централа - " Фри Енерджи Проджект Орешец " ЕАД, която е с мощ " под 5 мегавата " - Комисия за защита на конкуренцията го споделя в решението си! Според ЕСО става въпрос за 4,879 мегавата.
В решението на Комисия за защита на конкуренцията написа и друго – в Методиката за установяване ситуацията на предприятията на съответния пазар Комисията е приела, че общ пазарен дял под 15% на предприятията-участници на съответния пазар (ако участниците са конкуренти) не е стеснителен и презюмира, че в тези случаи интервенцията няма капацитет да попречва значително конкуренцията! Actualno.com не претендира да има публицистичен екип, формиран от математически гении, само че 26 мегавата по отношение на 1043 мегавата мощ сигурно попада в границите на под 15% дял !
Спряната договорка за ЧЕЗ, естествено, провокира мнения и в Чехия. Вестник " Лидове вести ", който е притежател на чешкия министър председател Андрей Бабиш, излезе с коментар, че българският призрачен сън на ЧЕЗ няма край и че Бабиш мощно се е противопоставял на продажбата на активите в България навръх „ Инерком “. А проф. Тасев разяснява, че поради решението на Комисия за защита на конкуренцията, може да се извади извод, че Комисията основава казус в практиката си – откакто очевидно толкоз дребен общ дял на фотоволтаичния пазар е проблем, то идващият претендент следва да е с още по-малки благоприятни условия във фотоволтаичната сфера!
Сделката за " Нова Броудкастинг груп "
Освен обстоятелството, че Комисия за защита на конкуренцията разгласи решението за " Нова Броудкастинг груп " единствено 8 секунди по-късно за ЧЕЗ, има и други любопитни моменти.
Според Комисия за защита на конкуренцията продажбата на " Нова Броудкастинг груп " може да да докара до " основна смяна в изискванията и цените на Нова в посока ощетяване на крайния консуматор ", като Комисията припомня, че " пазарното наличие на даването на медийни услуги директно въздейства и на пазара на рекламата ". " Значителният брой средства за всеобща информация, с които ще разполага обединената група, ще ѝ даде значително преимущество пред останалите участници, предоставящи медийни услуги ", написа още Комисия за защита на конкуренцията, визирайки по какъв начин ще се смени собствеността върху " Нова Броудкастинг груп " и нейните дъщерни сдружения " Нет Инфо " АД и " Агенция Ева " ООД и това щяло да окаже въздействие върху активността им. Наблягаме на обстоятелството, че се сменя благосъстоятелност, а няма обединение с друга или други медии.
Тези страхове на Комисия за защита на конкуренцията са толкоз учудващи, колкото учудващо е, че Валентин Радев съумя да стане министър – не от позиция " българска реалност ", а от позиция " Вселенски разсъдък ". Защото Комисия за защита на конкуренцията не споделя какво е по-различно в този момент на държанието на пазара на " Нова Броудкастинг груп " и нейните дъщерни сдружения " Нет Инфо " и " Агенция Ева ". Че няма разлика подсказва подадена в Комисия за защита на конкуренцията тъжба от компанията EasyAds – поради комбинирана рекламна отстъпка на " Нова Броудкастинг груп " и " НетИнфо ", с която се притеглят рекламодатели. " Имаме опасения, че последните биха рекламирали онлайн единствено с цел да получат отстъпка в телевизионна реклама ", споделя EasyAds, а има и още тъжба за комбинираната рекламна отстъпка, импортирана в Комисия за защита на конкуренцията.
Продажбите на активите на ЧЕЗ и на " Нова Броудкастинг груп " надали са нещо, което няма да се случи. Но въпросите по кое време и по-важно - КОЙ, остават и единствено бъдещето сигурно ще покаже.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР