Само в I ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в

...
Само в I ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в
Коментари Харесай

Само в 2 училища в Монтана има маломерни паралелки

Само в I ОУ „ Св. Св. Кирил и Методий” в Монтана и VII СУ „ Йордан Радичков” ще има маломерни паралелки през актуалната образователна година. Вчера съветниците утвърдиха докладна бележка от кмета Златко Живков за съставяне на класове под държавния норматив за брой възпитаници. В I-во учебно заведение такава паралелка ще е V ”в” клас с 16 възпитаници. До края на миналата образователната година тя е била цялостна, само че няколко от децата са постъпили в ПМПГ „ Св. Кл. Охридски”. Сливането на този клас с останалите два е недопустимо, съгласно учебното управление, по тази причина в този момент в класа ще има 16 възпитаници.
В VII- мо учебно заведение под норматива ще са паралелките 10-ти и 8-ми клас, профил „ Физическо образование и спорт” с по 17 възпитаници.
Аргументацията е, че учебното заведение има правоспособни учители и разполага с общежитие в комплекс „ Огоста”. Това подсигурява обикновено образование в тези паралелки. Близо 45% от общо 11 118 възпитаници в региона ще учат в Монтана, а първокласниците в общината са 434.
Съветниците утвърдиха предложение на Регионалната библиотека „ Гео Милев” за пригаждане на вътрешни пространства за независимо посещаване на хора с увреждания. Финансирането на строително-монтажните работи ще бъде обезпечено по план.
Гласувано бе и още едно планово предложение на община Монтана. То е за даване на интегрирани услуги в образованието и опазването на здравето на роми. По този план Монтана ще си партнира с държавна просветителна институция от Испания.
Съветниците позволиха да бъдат закупени сметосъбиращи коли за транспортиране на контейнерите за битови боклуци. С друга част ще бъде финансирано почистването на речни корита на територията на общината.
Пред съветниците кметът Златко Живков благодари на Народното събрание за включените в актуализацията на тазгодишния държавен бюджет на 100 млн. лева за общините, като част от изравнителната дотация.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР