Само трима наследници на загиналите в тежката автобусна катастрофа край

...
Само трима наследници на загиналите в тежката автобусна катастрофа край
Коментари Харесай

Обезщетения по 10 лв. за катастрофата край Своге, и то само за трима

Само трима наследници на починалите в тежката автобусна злополука край Своге са получили обезщетение, и то по 10 лв., оповестиха от Асоциацията на потърпевши от произшествия в писмо до премиера Бойко Борисов, омбудсмана Мая Манолова и медиите.

През август предходната година 20 души починаха при тежката злополука край Своге, поради която трима министри подадоха оставки. Застрахователят Бул инс обаче е изплатил минимална сума, допълват от Асоциацията, оповестява Сега.

"Уважаеми господин Борисов, знаете ли, че животът на един човек коства 10 лв.? Да, 10 лв.! На толкоз застрахователна компания Бул Инс АД оцени живота на нашите майки, татковци и деца! Поведението на този български осигурител ни кара да се усещаме унизени и огорчени, без религия в справедливостта и закона. Ако Бул Инс АД нямат финансовия запас да платят за гибелта на 20 души, то тогава ние си задаваме въпроса дали няма да се повтори случая със ЗК Олимпик, само че този път със стотици хиляди наранени българи ", пишат наследниците.

Има две годни застраховки, съотносими към компенсациите на жертвите от нещастието. Едната е Гражданска отговорност на рейса, която обаче ще зависи от изхода на наказателното дело. Тя е подписана с Лев инс.
Наследниците на починалите следва да получат компенсации и по застраховка Злополука за пасажерите на седящите места, изясни пред Mediapool адв. Владимир Тодоров, ръководител на Асоциацията на потърпевшите при произшествия.

Според него в тази ситуация има закрепен размер на компенсацията по застраховка Злополука при гибел на пасажер – 50 000 лева, които се разделят сред наследниците на починалия. За приемането на сумата са нужни 5 документа – протокол за ПТП, лист на пътуващите, смъртен акт, уверение за наследници и номер на банкова сметка.

"Всички тези документи са показани от трима от наследниците още през септември – октомври в компанията Бул инс, с която е подписана застраховката, само че досега на хората е изплатено обезщетение от 10 лева ", описа Тодоров.

По думите му в началото застрахователят е отказвал да заплати, само че след тъжба до КФН, последвана от инспекция, сдружението Бул инс е решило да изплати по 10 лева с аргумента, че преди курса компанията транспортьор не е уведомила организация Автомобилна администрация, както е по закон.

"Няма никаква връзка сред сходно вероятно нарушаване и застраховката ", счита адв. Тодоров. По думите му наследниците ще пристъпят към каузи против застрахователя. Всички те са на друг стадий във връзка с претендирането на компенсациите.

Източник: Сега
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР