Само три от политическите формации, на които социологическите проучвания отреждат

...
Само три от политическите формации, на които социологическите проучвания отреждат
Коментари Харесай

Едва 3 политически формации подписаха Пакта за честни избори. ЦИК отказа

Само три от политическите обединения, на които социологическите изследвания отреждат над 1 % на предварителните избори на 2 април, се подписаха под Пакта за почтени избори.

В последна сметка от политическите сили подписите си сложиха само „ Продължаваме промяната-Демократична България “, „ Левицата “ и „ Български напредък “. От ЦИК са отказали да подпишат, а от Министерство на вътрешните работи са дали единствено документално удостоверение за поддръжка.

Именно „ Продължаваме промяната “, „ Демократична „ България “, „ Български напредък “ бяха единствените обединения в 48-мото Народно заседание, които се опълчиха на
цялостното прекрояване на Изборния кодекс,
наложено от ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Трите политически сили упорстваха за запазването на машинното гласоподаване във типа, в който съществуваше до изборите на 2 октомври, както и за деполитизирането на.

Инициативата за документа идва от неправителствената организация „ Обединение за почтени избори “, основана при започване на годината от Антикорупционния фонд, съдружие „ Данни за положителното “ и фондация „ Общество.БГ “.

„ Целта е да поканим главните участници в изборния развой в България да се подпишат за почтеност, ангажирайки се на процедура
да съблюдават разпоредбите и да играят почтено този развой.
В България, за положително или за неприятно, честността и качеството на процеса зависи от доста положителната воля на изборните партии. Знаете, да вземем за пример, че те са единствените, които могат да излъчват представители в секционните изборни комисии, те също изпращат наблюдаващи. Затова от тях зависи честността на процеса и положителното протичане на тази толкоз значима процедура за демокрацията “, изясни пред БНР Никола Тулечки от Данни за положителното.

Пактът е под формата на декларация с 5 точки, с които политическите сили удостоверяват
желанието си да проведат почтени избори.
Без операция и търговия на гласове, да не употребяват език омразата и подправени вести и да не финансират акциите си с нелегитимни средства, в това число от корпоративни дарения.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР