Само три дни остават до началото на финалния кръг за

...
Само три дни остават до началото на финалния кръг за
Коментари Харесай

Троян приема Европейския шампионат по мотокрос този уикенд

Само три дни остават до началото на финалния кръг за сезона в Европейския шампионат по мотокрос, който ще се организира на мотополигон " Троян " в балканския град. Въпреки застудялото време през тази седмица, пристрастеностите в мотокроса са нажежени и от обстоятелството, че Отборната Купа на България ще бъде съществена част от програмата на надпреварата. Както през множеството кръгове от шампионата през тази година, в конкуренцията се чака да вземат присъединяване над 100 състезатели от България, Румъния, Сърбия, Македония, Гърция, Турция и Кипър, а броят на българските клубове, които ще се борят за двете отборни трофеи, е 24.
През сезон 2018 форматът на Отборната купа е малко по-различен от нормално, като за първи път в него ще вземат участие и младежите на възраст до 18 години от клас МХ2. Първото отборно класиране включва състезателите от класовете МХ65, МХ85 и МХ2 Джуниър, а класирането при мъжете е от класовете МХ2, МХ1 и МХ.

През последните няколко седмици, Община Троян и локалният клуб Троян Моторспорт 01 се постараха да приготвят спортното трасе за това огромно съревнование по отговарящ метод. Построени са няколко нови детайла, които целят понижаване на междинната скорост и основаване на нови линии за каране.

В клас МХ65, румънецът Золтан Ордог (238 т.) към този момент е затвърдил шампионската си купа след надпреварата на " Ридо ", само че след него битката за среброто и бронза ще бъде яростна. Енис Байрамов (144 т.), Живко Иванов (126 т.) и Мирослав Димитров (122 т.) са доста близо един до различен освен в таблицата с класирането, само че и на спортното трасе, като обаче към тях би трябвало да прибавим Радослав Русев, Мартин Ангелов и Мартин Лалев, които са по-назад точките, само че не и в желанието за победа. След Самоков в класа на най-малките изпъкна Мартин Замфиров, който означи трето място при своят дебют за сезона, тъй че несъмнено ни чака забавна битка при водачите от клас МХ65.

При техните батковци от клас МХ85, Мариос Канакис (228 т.) от Гърция е сериозен водач с актив от 42 точки пред останалите състезатели, като тройката сега допълват румънецът Мариус Поповици (186 т.) и Християн Георгиев (160 т.). Георгиев имаше неприятен първи манш в Самоков заради сезонно неразположение, само че за сметка на това Виктор Бориславов (126 т.) блесна с извънредно каране и справедливо второ място в полите на Рила. В полите на Балкана обаче се чака активизирането на Живко Богданов, Радостин Михайлов и Денислав Момчев, които се нуждаят от точки, като надпреварата в Троян им предлага тази опция по най-хубавият метод.

При младежите от клас MX2 (възраст до 18 година вкл.), Станислав Цеклеов (251 т.) има сериозните шансове да се награди за своето неизменност през сезона и да грабне златото, само че задачата му е характерна. 31 точки е разликата сред него и втория в класирането – Николай Малинов (220 т.). Малинов пропусна Самоков, като това даде опция на съотборника му Алекс Димитров (181 т.) да навакса пропуснатото от Гърция и Босна и Херцеговина в натрупването на точките. До тук добре, само че в схемата при младежите се намесиха Хакан Халми и Жулиан Георгиев, които не следваха този шампионат през годината, само че демонстрираха отлична форма на Ридо, което естествено затруднява останалите състезатели от групата. В общото класиране на състезателите с двеста и петдесет кубикови машини МХ2 – мъже, Майкъл Иванов (300 т.) е към този момент първенец със извоювани 6 надпревари и 12 манша. Но за троянецът това не е единствената купа тази година, откакто предходната седмица се окичи със златото в Европейския шампионат по СуперМото в клас S3. Троян е особено съревнование за Иванов и той надали ще изневери на стила си пред родна аудитория. След него, Цеклеов (212 т.) има сериозните упоритости за вице-шампионска купа, само че отново Малинов (190 т.), Димитров (162 т), Халми и Георгиев са хората, които могат да създадат задачата му сложна.

В клас МХ1 купата към момента не е ясна, откакто през последните три надпревари Тони Цветков (260 т.) съумя да стопи разликата до лидерската позиция на румънеца Адриан Радуца (282 т.) на 22 точки, спечелвайки в Босна и в Самоков. Калоян Илиев (133 т.) има сложната, даже непостижима задача да догони за бронзовото място македонеца Гоце Томовски (175 т.), само че тук ще се търси и отборна тактичност и тн. Феновете биха се радвали естествено Цветков да победи и този път Радуца, само че румънецът сигурно си е взел поука от грешките си и е привел мотоциклетите си в отлична форма, в търсене на трета поредна шампионска купа.

С двойна победа в Самоков и обезпечена шампионска купа, Мартин Тодоров (250 т.) ще се насочи към Троян тази седмица, само че успеха му в клас МХ там сигурно не е обезпечена. Григор Царев дебне за неточност Тодоров от началото на сезона, само че първото място все му убягва макар положителното движение и мотивация, които се виждат във всеки старт. Тодоров пък най-вероятно ще се опита да приключи надпреварите от сезона в жанр " перфекционизъм ", т.е. без загуба, само че несъмнено това е въпрос, подчинен от доста фактори. За медалите в клас МХ ще се борят съотборниците Атанас Петров (194 т.) и Янко Зоков (184 т.), само че техният по сериозен проблем в точкуването на групата на ветераните МХ40, където точките демонстрират 236 за Петров против 235 за Заков. При възможна неточност от страна на някой от двамата, в схемата се намесва автоматизирано Васил Стоянов (212 т.) и румънецът Чиприян Попеску (191 т.), които също са с упоритости за оценки.

Програмата за тази седмица включва тренировки и един манш в събота, публично разкриване на надпреварата в неделя от 10:30 часа, след което предстоят 9 манша, които ще дефинират първенците за годината и носителите на отборните титли.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР