Само свободни и независими от политическо и икономическо влияние медии

...
Само свободни и независими от политическо и икономическо влияние медии
Коментари Харесай

Радев: Само независими медии могат да се противопоставят на опасностите пред демокрацията

Само свободни и самостоятелни от политическо и икономическо въздействие медии могат да се опълчват на рискови процеси, които заплашват демокрацията ", съобщи президентът Румен Радев на среща с генералния шеф на " Дойче веле " Петер Лимбург, който е на посещаване в страната. В срещата взе участие и посланикът на Германия в България Кристоф Айххорн, заяви прессекретариатът на президента.

Двамата разискаха методите за гарантиране на финансовата и политическа самостоятелност на медиите, в това число и образуването на бюджетите на публичните медии, провокациите пред професионалните журналистически стандарти в конкурентната среда на обществените мрежи, както и насърчаването на медийната просветеност на аудиторията. Темата за финансирането на публичните медии е настояща в последните седмици, на фона на абсурда с въпросите за напън в БНР и проблема с предаването " Референдум " и присъединяване на водача на " Атака " Волен Сидеров. Председателят на Съвета за електронни медии София Владимирова неотдавна съобщи, че е нужен спор за финансирането им, в това число дали незаработилият действително фонд " Радио и телевизия " е добър механизъм за спомагателни средства.

" Нуждаем се от ясни и транспарантни критерии за финансиране изключително що се касае до парите от европейски стратегии ", съобщи през днешния ден президентът. Радев и Петер Лимбург са се обединили към мнението, че плуралистичната медийна среда е освен дирек на демокрацията, само че и е част от положителния образ на всяка една страна.

Генералният шеф на " Дойче веле " е срещнал президента с активността на немската медия, финансирането ѝ, както и с нейни начинания и е показал работата на академия " Дойче веле ", обвързвана с развиването на медийната просветеност и битката с подправените вести.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР