Само слухове, но въпреки това протест. Днес столичани, живеещи в

...
Само слухове, но въпреки това протест. Днес столичани, живеещи в
Коментари Харесай

Протест срещу строителството на небостъргач

Само клюки, само че все пак митинг. Днес столичани, живеещи в кв. „ Стрелбище”, ще стачкуват против възможното строителство на небостъргач на кръстовището на булевардите „ България” и „ Гешов” наоколо до пазара „ Иван Вазов”. Строителната компания НИКМИ има имот на мястото. Живущите в региона упорстват парцелът да резервира статута си на „ зелена площ”, както е посочено в Общия организационен проект на София. От друга страна, решение на Върховен административен съд задължава основния проектант на столицата Здравко Здравков да допусне строителство върху въпросния парцел.

Сагата към парцела датира отпреди 10 години, когато НИКМИ купува терена. Според настоящия тогава общ организационен проект теренът попада в зона за "обществено обслужване ", в която могат да се строят здания до 20 м. Няколко месеца по-рано обаче Столичният общински съвет е почнал да приготвя промени в Общ устройствен план, които са дефинитивно признати през 2009 година С тях парцелът на НИКМИ придобива статут на местна градинка, на която могат да бъдат ситуирани единствено кафене, тоалетна или черква.

Междувременно НИКМИ приготвя промени на проекта за регулация, като окрупнява терена от 4 на 3 имота, базирайки се на противоречив текст. Така парцелът попада в друга категория - "смесена многофункционална зона ". Този тип зони разрешават строителство на здания без предел на височината.

През 2011 година Петър Диков отхвърля да утвърди плана за нова регулация на НИКМИ, тъй като не дава отговор на устройствения проект. Компанията обаче апелира отговора му в Административен съд – София. Следва анулация от Върховен административен съд на заповедта на Диков и връщат проблема за наново решение. През 2013 година общината още веднъж отхвърля да одобри предлагането на НИКМИ и съдът връща въпроса за ново разглеждане от общината.

Парцелът се намира на апетитна локация. Евентуалното изграждане на 43-етажна постройка там е отлична инвестиция разясняват анализатори. Справка в най-големия уебсайт за недвижими парцели imot.bg демонстрира, че цената на квадратен метър жилищна повърхност надвишава 1000 EUR. Преобладаващата част от оферираните все още жилища в околните здания е над 110 кв.м. На фона на недостига, който се следи в сегмента, се чака цените през идващите няколко години да продължат да се покачват, което подсигурява висока облага от сходно влагане.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР