Само след два дни Турция ще гласува на избори, които

...
Само след два дни Турция ще гласува на избори, които
Коментари Харесай

Как изборите в неделя ще преобразят Турция

Само след два дни Турция ще гласоподава на избори, които ще трансформират политическата ѝ система, публично въвеждайки резултатите от референдума на 16 април предходната година - страната ще се трансформира от парламентарна в президентска република.

Залогът на изборите в Турция е толкоз огромен поради обстоятелството, че който и да е президент след вота, ще ръководи с по-големи правомощия; която и партия или съюз да има болшинство в Народното събрание, ще разчита на по-малко власт от досегашните политически сили, само че въпреки всичко ще може да оформя дневния ред, а на книга ще може и да отстранява президента.

Критиците на президента Реджеп Тайип Ердоган го упрекват, че без значение от парламентарния режим той, като президент, до момента е оказвал въздействие върху системата, доста надхвърлящо пълномощието му. Преустройството, което съгласно него ще направи ръководството в Турция " по-ефикасно " обаче, вкарва и други промени.

Какво ще прави президентът

Ще може да издава закони с декрет, без парламентарно решение; да избира министри и най-високопоставените съдии; разпуска Народното събрание (на каквото изиска основание). (Съществува правна опция указите му да се афишират за оскъдни с гласоподаване на други сходни актове от Народното събрание.)

Единствен ще може да афишира изключително състояние и да " показва " на Народното събрание указите, с които то да се утвърждава.

Държавният глава също по този начин ще може да назначава и уволнява вицепрезиденти.

В негови ръце ще е правенето на бюджета - задача, която до момента изпълняваше кабинетът.

Ще бъде ли " надпартиен "

Не. Ще може да е водач на политическа партия (какъвто още веднъж стана Ердоган още след приемането на поправките на референдума). Подобно на други президентски републики успеха на партията му в Народното събрание ще води до мощно припокриване на законодателната и изпълнителната власт.

Колко дълго ще бъде на власт

Най-много два мандата. В Турция имаше спор дали това значи, че Ердоган, в случай че завоюва изборите, може да остане на власт единствено за един мандат след изборите, само че ръководещите настояват, че мандатите му ще би трябвало да се броят по новите правила, по които ще бъде определен.

Конституцията в новия си тип споделя, че президентът има право единствено на два мандата от по пет години, само че че може да следва още един мандат, в случай че по време на втория Народното събрание реши, че би трябвало да има предварителни избори. Тази корекция провокира рецензии от Венецианската комисия към Съвета на Европа, тъй като би могла да докара до неограчинето възобновяване на мандата на президента.

Какво ще се случи с държавното управление

Турция няма да има министър председател, а кабинетът ще е на послушание на президента, който поема всички функционалности на министър-председателя.

Кой може да го спре, в случай че злоупотребява с власт

Парламентът на доктрина ще има опция да го в профил. Процедурата обаче не допуска това да става елементарно. В 600-членния парламент за започване на процедура ще са нужни 301 гласа, специфична комисия ще се основава с 360, а за свалянето на президента трябват 400 гласа след скришен избор.

По-голям (и по-слаб) парламент

За първа година местата са 600 - до момента в законодателния орган имаше 550 депутати. Управляващите акцентират като преимущество и обстоятелството, че минималната възраст, с цел да се кандидатира човек за народен представител, ще бъде свалена - всеки, навършил 18 година, към този момент може да го направи (досега прагът беше 25 г.)

Парламентът също по този начин ще би трябвало да утвърждава бюджета (и тази функционалност не може да бъде заобиколена от президента).

Няма обаче да съществува понятето " парламентарен надзор " - въпроси до министри, президенти и вицепрезиденти ще могат да се задават в писмен тип.

А армията?

Въоръжените сили, които в миналото се представяха като " поръчител " на стабилността и светския темперамент на Турция, с годините се оказаха подчинени на изпълнителната власт. Сега те ще могат да бъдат разследвани от Държавния контролен съвет, и това съгласно държавната телевизия TRT я трансформира в вариация на изпълнителната власт. Свидетелство за смяната във властта ѝ е фактът, че за пръв път Конституционният съд, до момента със 17 членове, ще има 15, тъй като в него към този момент няма да се избират двама военни съдии. Понятието " военно състояние ", употребявано след досегашните преврати (трите " в действителност " от 1960 година насам), към този момент няма да съществува в главния закон.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Турция (389)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР