Само след два часа пред дигиталния екран се усеща дискомфортИТ

...
Само след два часа пред дигиталния екран се усеща дискомфортИТ
Коментари Харесай

Дехидратация мъчи очите на ИТ специалистите

Само след два часа пред цифровия екран се усеща дискомфорт

ИТ спецовете прекарват до над 14 часа дневно пред екран и постоянно не помнят да одобряват задоволително вода
(снимка: CCO Public Domain)

Компютърните специалности са една от рисковите групи, застрашени най-вече от проблеми с очите поради дехидратация. Според Световния стопански конгрес, съвсем 2/3 от чиновниците изпитват признаци на цифрово напрежение на очите, заради продължителната приложимост на електронни устройства като компютри, таблети и мобилни телефони.

Доклад на компанията за пазарни изследвания Nielsen разкрива, че прекарваме приблизително по 11 часа дневно пред екрана. „ Дигитално напрежение в очите ” към този момент е същинско положение, дефинирано като физически дискомфорт в очите, усетен след два или повече часа пред цифров екран. С увеличението на времето, прекарано пред екрана – вкъщи и в офиса,  се появяват и признаци като замъглено зрение, парещи очи, главоболие и нарушен сън.

Близо две трети от интензивно работещите към този момент изпитват признаци на цифрово напрежение на очите заради продължителната приложимост на електронни устройства като компютри, таблети и мобилни телефони, сочат данни на Световния стопански конгрес.

Тенденцията единствено се утежнява: Citrix оповестява, че до 2020 година чиновниците ще имат достъп до работата си, употребявайки приблизително шест разнообразни компютърни устройства дневно. Една от най-застрашените групи са ИТ експертите, които прекарват до над 14 часа дневно пред екран и постоянно не помнят да си обезпечат задоволителен банкет на вода, което води до дехидратация.

Дехидратацията оказва резултат върху голям брой аспекти на нашето здраве и води до главоболие, унесеност, конвулсии и други проблеми, само че малко е знае се, че тя оказва резултат върху слъзните канали и води до сухи очи и проблеми със зрението.

Първоначалният отговор на организма за загуба на течност е да резервира количеството на течността, която към момента е в тялото, посредством опазване на водата. Това води до разнообразни признаци на дехидратация, в това число жадност и сухота в устата, понижено обособяване на урина, мускулни крампи, главоболие, леки главоболия, унесеност и липса на произвеждане на сълзи.
още по тематиката
Когато очите престанат да отделят сълзи, те към този момент не се смазват вярно, което може да докара до изсъхнало око, напрежение в очите и проблеми със зрението.

Сухото око се появява, когато няма задоволително сълзи за поддържане на окото, а сълзите са нужни за обезпечаване на ясно зрение. Сълзите измиват непознати субстанции в очите и спомагат за понижаване на риска от очни инфекции. Симптомите на сухи очи включват раздразнение, ненужно поливане, замъглено зрение и чувство за непозната материя в окото.

Като признак на дехидратация, най-хубавото лекуване за изсъхнало око е рехидратирането посредством пиянство на доста вода. Капките за очи също могат да оказват помощ за облекчение на признаците, като смазват окото и измиват непознати материали.

Уморените очи, замъгленото зрение, главоболието и двойното виждане са признаци за напрежение на очите. Както при сухото око, напрежението на очите, породено от дехидратация, може да докара до погрешно смазване на окото. Освен това напрежението на очите се предизвиква и от съсредоточаване върху образни задания или до момента в който използваме цифрово устройство за нескончаем интервал от време.

Ако напрежението е породено от дехидратация, пиенето на доста вода оказва помощ – то води до обособяване на сол в тялото и вярно хидратиране на очите, което понижава напрежението. Почиването на окото при намигване или затваряне също оказва помощ за облекчение на напрежението.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР