Само след броени дни ще бъде открито 34-то издание на

...
Само след броени дни ще бъде открито 34-то издание на
Коментари Харесай

Взискателната и сърдечна публика на Аполония мотивира организация на високо ниво

Само след броени дни ще бъде намерено 34-то издание на фестивала Аполония. Очакват Ви над 70 събития, включени в стратегия на Празници на изкуствата Аполония от 31 август до 8 септември. За вдъхновението да се прави подобен фестивал приказваме с Маргарита Димитрова, изпълнителен шеф на фондация Аполония.

Трудно ли се провежда културен фестивал в днешно време?
Ако кажа, че се провежда мъчно, това не значи безусловно нищо. Ако кажа, че е доста мъчно и това в действителност не значи нищо. Организацията на един фестивал, от началото до финала, е дълъг и комплициран развой, който от време на време обгръща повече от две години, с цел да бъдат събрани всички елементи, нужни за цялостното оформяне на събитието. Ако би трябвало да опиша в детайли по какъв начин се реализира това, би се получило комплицирано и обстоятелствено пояснение. Програмата, включваща участниците във всеки един фестивал, е най-важна. Да, тя от време на време е резултат от доста насъбран опит, знания, естетически критерии. Понякога пък е решение, до което стигаш самичък, търсейки новото. Всичко това обаче доставя наслада и наслаждение. Финансирането, включващо обезпечаване на средствата за образуване на фестивала - това е най-тежката задача. Затова изрично считам, че с всяка година (вече 34 години в моята кариера) организацията на културен фестивал става все по-трудна.

Каква роля играят упованията на публиката при организирането на събитието?
Публиката постоянно е най-важната за организацията на всеки фестивал. През годините аудиторията на Аполония доста се променяше и това беше обвързвано със събитията, които ставаха в Созопол. Тази аудитория първоначално беше прелестно сюрпризирана от сериозните и по-класически форми, които предлагахме. След това, имаше един интервал при започване на 90-те години, когато тя беше много по-малобройна, вследствие на положението в страната в този миг. Все отново, през последните двадесет години публиката препълва залите в Созопол и в този момент е доста по-информирана, взискателна и сърдечна. Това ни задължава да отговорим на нейните условия за показване на събития на високо художествено равнище. Всичко това се вижда по грейналите и щастливи лица на хората, които излизат от фестивалните зали.

 Снимка 374112
Източник:

Името и традицията на Аполония безспорно дават добра основа за огромния интерес към 34-ото издание на фестивала, само че какво неповторимо да чакат гостите Ви тази година?
Уникалното е във философията на Празниците на изкуствата. Аполония показва всички изкуства, събрани на едно място - музика, кино, спектакъл, литература, изобразително изкуство. Това ни отличава от останалите фестивали в България. По време на фестивалните дни, всеки пристигнал в Созопол може да открие обичания си създател, музикант, художник и актьор. През 2018 година имаме над 20 литературни събития, 30 концерта, 10 театрални спектакъла, 4 фантастични изложения. Народен спектакъл " Иван Вазов ", МГТ " Зад канала ", Младежки спектакъл " Николай Бинев ", Театър 199 " Валентин Стойчев ", 15 издателства с най-новите и премиерни заглавия, 8 български кино лентата - игрални и документални... ТОВА Е ФЕСТИВАЛЪТ!

Историята на Аполония е богата и разнообразна. Какъв е пътят към бъдещето през тази, както и през идващите години?
Историята е история - разказана е от доста хора през годините. Разнообразието и благосъстоянието на българската просвета, което всяка година представяме, е обвързвано постоянно с бъдещето. Тази година започваме с младите музиканти от Националното музикално учебно заведение " Любомир Пипков " в София. Следват студентите от НАТФИЗ, изпълнителите от Музикалната академия, младите писатели, както и майсторските класове по разнообразни специалности, които организираме всяка година. Ето, това е бъдещето!

 Снимка 374113
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР