Само седем агенти на бившата Държавна сигурност откри Комисията по

...
Само седем агенти на бившата Държавна сигурност откри Комисията по
Коментари Харесай

Само седем агенти на бившата ДС откри Комисията по досиетата

Само седем сътрудници на някогашната Държавна сигурност откри Комисията по досиетата в листите на партиите и обединенията, участнички в изборите за Европейски парламент на 26 май 2019 година. Проверените лица са 115. Обявените в този момент някогашни сътрудници на Държавна сигурност са от дълго време известни на обществото, защото през годините на прехода са заемали редица обществени длъжности или са били министри и депутати, и като такива са проверявани няколко пъти. Така че нови разкрития и изненади няма.

Велизар Енчев, Румен Гечев и Емил Георгиев са претенденти за евродепутати от листата на "БСП за България ", чийто лидер е журналистката Елена Йончева. Всъщност, за водача на партия "Българска пролет " и публицист Велизар Енчев от дълго време се знае, че е бил щатен чиновник на Първо основно ръководство, т.е. разузнаването. Той заема десетата позиция в листата на Българска социалистическа партия като представител на гражданската квота.

Шефът на Политически клуб "Екогласност " Емил Георгиев заема последната 17-та позиция в листата на Българска социалистическа партия, също от гражданската квота. Той е сътрудничил под името "Станислав " на отделите на Държавна сигурност в ръководствата на Министерство на вътрешните работи в Хасково и Видин. Снет е от доклад през 1985 година.

Проф. Румен Гечев е бил конфиденциален помощник на Първо основно ръководство под псевдонима "Економов " до 1991-ва. Той е на пето място в алената листа. Бил е вицепремиер в държавното управление на Жан Виденов, когато се случиха най-масовите банкрути на банка у нас.

Двама са някогашните сътрудници на страховитата Държавна сигурност в листата на претендентите за евродепутати на "ВМРО-Българско национално придвижване ", водена от Ангел Джамбазки.

Александър Урумов, който е шеф на Дирекция "Връзки с обществеността " на Министерството на защитата, се изявява също като публицист, драматург и държавник, гневен съперник на Истанбулската спогодба. До 1990 година той е бил сътрудник на военното контраразузнаване, така наречен Военно контраразузнаване (Трето управление на ДС), под псевдонима "Абел ".

Експертът по сигурност Христо Смоленов пък до 1988-а е сътрудничил на вездесъщото Шесто ръководство на Държавна сигурност под името "Андрей ".

Обединението към групировката на Георги Първанов – АБВ, което се явява на тези евроизбори със остарялото название на социалистическата партия "Коалиция за България ", е присъединило в кандидатската си листа Боян Киров, който е някогашен посланик и е сътрудничил дълги години на разузнаването и контраразузнаването, като е употребявал псевдонимите "Кирил " и "Петров ".

Финансистът Кольо Парамов се е озовал в листата с претенденти за членове на Европейския парламент на коалиция "Воля – българските родолюбци ", водена от Веселин Марешки. Той е сътрудничил на Държавна сигурност, на ръководство "Гранични войски " в качеството на резидент. Подвизавал се е под името "Яков " и снет от доклад през 1986 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР