Само с промяна в конституцията България може да отговори на

...
Само с промяна в конституцията България може да отговори на
Коментари Харесай

Няма истинска съдебна реформа без промяна в конституцията

Само с смяна в конституцията България може да отговори на интернационалните упования за същинска промяна на прокуратурата. Тази позиция пазят правният специалист Иванка Иванова и Инициатива " Правосъдие за всеки ".

Според Иванова без конституционна промяна няма по какъв начин да се приключи европейското наблюдаване върху България от страна на Европейската комисия.

" Ние сме в обстановка, в която към този момент някогашната Европейска комисия предприе стъпки за повдигане на Механизма за инспекция и съдействие, само че сподели, че преди този момент ще желае мнението на Европейския парламент и на Съвета по тези въпроси. В Съвета на Европейски Съюз България ще се натъкне на остра опозиция от обособени страни членки. Според мен, без да бъдат подхванати радикални стъпки, а това значи и конституционна промяна за функционалностите и мястото на прокуратурата, нито ще може да се отговори на решението " Колеви против България ", нито България ще може да чака повдигане на механизма ", сподели Иванова, която е началник на правната стратегия на " Отворено общество ", в предаването " Денят с Веселин Дремджиев " по ТV+ и TV1.

Европейският съд по правата на индивида одобри по делото " Колеви против България ", че българският основен прокурор е на процедура недостижим. Той има власт върху всички прокурори и няма по какъв начин да бъде разследван дейно, реши съдът през 2009 година. Вече 10 години България не е изпълнила това решение, макар че Венецианската комисия на два пъти излиза с сходни изводи.

Очаква се в петък комисията да разгласи тази си позиция за трети път.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР