Само с общи усилия и протегната ръка към ближния можем

...
Само с общи усилия и протегната ръка към ближния можем
Коментари Харесай

Радев уважи тържествената вечеря ифтар по случай Рамазан, заговори за разбирателството между различните религиозни общности

Само с общи старания и протегната ръка към близък можем да градим дом, в който нашите деца да живеят в мир, съгласие и взаимно почитание. Това съобщи президентът Румен Радев на тържествената вечеря ифтар по случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан. Домакинството на президентът на тържествената вечеря ифтар е знак на почитание към религиозния празник и към традициите на българските жители с мюсюлманско изповедание, оповестяват от прессекретариата на президента.

„ Българските мюсюлмани са уважавана и неразделна част от българското общество. В нашата нова история етническата и религиозната принадлежност са фактори, които не разделят, а в противен случай, обогатяват и развиват нашата еднаквост като български жители “, акцентира в обръщението си държаният глава. Президентът напомни, че в България е добра традиция християни и мюсюлмани да споделят своите празници.

Разбирателството сред другите религиозни общности е реализирано с напъните на всички общности в България и се придвижва през вековете от почтени и виновни духовни водачи, с ежедневния образец на всички български жители, съобщи още Румен Радев. Президентът уточни, че нашите български мюсюлмани не следва да бъдат възпитаници на непознати мисионери, а могат да дават уроци по какъв начин се живее в мир, съгласие и взаимно почитание с останалите общности.

Държавният глава увери, че ще продължи да бъде съпричастен към делниците и празниците на всички огромни общности в България и ще живее с техните проблеми и наслади и ще споделя техните очаквания.

„ Това че довечера сме към една маса с президента, патриарха и представителите на религиозните общности в България е позитивен знак освен за българите, само че и за всички хора отвън родината ни, като по този метод България може да бъде добър образец за подражателство “, съобщи основният мюфтия доктор Мустафа Хаджи. Той прикани мюсюлманите да бъдат дейни в подпомагането на обществено слабите и нуждаещите се без разлика на тяхната религиозна принадлежност. „ Нашето обвързване не е да съдим хората и да даваме оценка за тяхната богобоязливост, ние сме длъжни да ги подкрепяме морално и материално “, акцентира Мустафа Хаджи.

Главният мюфтия съобщи също по този начин, че през днешния ден, „ когато сме очевидци на физическо принуждение и още по-парадоксално, когато религията се употребява за политически цели и за оправдаването на осъществяваното принуждение, мюсюлманите в България резервираха положителното отношение към хората с друго вероизповедание и лоялността си към родината “. Мустафа Хаджи уточни, че мюсюлманската общественост у нас е горда, че с общи старания не е позволено присъединяване на българи в ДАЕШ.

На тържествената вечеря ифтар участваха Негово Светейшество патриарх Неофит, представители на обичайните вероизповедания в България, представители на парламентарно показаните политически партии, дейци на културата и изкуството, дипломатически представители и фамилии на сирийски бежанци.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР