Само с няколко стотинки се очаква да скочат цените на

...
Само с няколко стотинки се очаква да скочат цените на
Коментари Харесай

Горивата поскъпват

Само с няколко стотинки се чака да скочат цените на горивата през летния сезон. Това предвижда пред Българска национална телевизия Андрей Делчев, изпълнителен шеф на Българската петролна и газова асоциация (БПГА). Ако липсват други значими фактори като повишаване на петрола да вземем за пример, единствено нарасналото търсене ще вдигне цените на бензина, дизела, пропан-бутана и метана с към 2-3 стотинки на литър през лятото, уточни той. Делчев напомни, че цените на течните горивата на дребно в България не престават да са най-ниските в Евросъюза.

Цените на горивата по другите бензиностанции у нас са разнообразни, в това число и на обектите от една и съща верига, уточни още Андрей Делчев. Този марж се дължи на доста фактори, измежду които местоположението на обекта, търсенето, конкуренцията или ценовата тактика на компанията, изясни той, с което за прощален път разсея подозренията за съществуване на картелно съглашение сред огромните вериги.

На интернационалния пазар има задоволителни количества нефт, тъй че в идващите месеци ще се върви към утешение на цената на " черното злато ", предвижда Андрей Делчев, като се базира на анализите на специалисти.

Два са главните фактори, които тласкат цената на нефта нагоре в последните седмици, изясни още ръководителят на БПГА. Единият са предстоящите наказания против Иран, които биха " извадили " от пазара 1 млн. барела на ден. Вторият е нарасналата икономическа интензивност по света, която усилва търсенето и потреблението на " черното злато ". В момента на пазара работят две противоположни трендове, изясни още Андрей Делчев. От една страна ОПЕК лимитира производството, което подвига цената на петрола, само че от друга по-високите цени подтикват добива, което незабавно води до нейното задържане и даже намаляване.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР