Само промяна в позицията на Турция за Нагорни Карабах може

...
Само промяна в позицията на Турция за Нагорни Карабах може
Коментари Харесай

Армения обяви защо Турция подкрепя Азербайджан

Само смяна в позицията на Турция за Нагорни Карабах може да накара Азербайджан да приключи военните дейности в опит да си върне обитаемата преобладаващо с арменци сепаратистка област. Това съобщи арменският министър председател Никол Пашинян, представен от " Ройтерс ".

Пашинян даде за организацията първото си изявление, откогато с посредничеството на Русия Азербайджан и Армения договориха в събота в Москва преустановяване на огъня в Нагорни Карабах. Сраженията обаче не стопираха макар съглашението, съобщи Българска телеграфна агенция.

Арменският министър председател не сподели да вижда каквито и да било признаци за смяна в турската позиция. Той упрекна Турция, че саботира прекратяването на огъня и се пробва да си пробие пътя към Южен Кавказ в гонене на свои " експанзионистични упоритости ", и даде образец с нейните дейности против Гърция и Кипър, както и в Либия, Сирия и Ирак.

След като на 27 септември избухнаха най-тежките боеве за Нагорни Карабах от войната сред Азербайджан и Армения при започване на 90-те години на предишния век, Анкара изрази твърда поддръжка за Баку. Турция сподели, че арменските сили би трябвало да изоставен анклава, интернационално приет за азербайджанска територия, само че населяван и следен от етнически арменци, отбелязва Ройтерс. Азербайджан към този момент сподели, че след приключването на периода на деяние на прекратяването на огъня ще продължи военните дейности, с цел да си върне още територия.

Според Пашинян след сключването на съглашението турският външен министър се е обадил на азербайджанския си сътрудник " с директива (Баку) да не взема решение при никакви условия да стопира сраженията ". Турция прикани за " четиристранни диалози " за Нагорни Карабах с нейно присъединяване, съобщи Франс прес.

" Тъй като Русия е на страната на Армения, а ние, Турция, поддържаме Азербайджан ", дано се срещнем в четворен формат, с цел да обсъдим решаването на тези проблеми ", сподели в телевизионно изявление Ибрахим Калън, представителят на турското президентство. Той се аргументира, че " при изискване че Минската група не съумя да реализира решение повече от 30 години, е време да намерим нов механизъм ". По-рано представител на арменското министерство на външните работи заяви за идна среща на неуточнена дата на съпредседателите на Минската група към ОССЕ, която работи за споразумяване на спора за Нагорни Карабах - Франция, Съединени американски щати и Русия, отбелязва Франс прес.

Представител на арменското министерство на защитата сподели, че азербайджанските сили " са почнали през днешния ден нахлуване по три-четири посоки в Нагорни Карабах " и че са се водили сражения " по цялата линия на прикосновение през целия ден ", съобщи ТАСС. " Може би това са едни от най-тежките сражения в тази война ", допусна представителят Арцрун Ованисян. От началото на изблика на принуждение на 27 септември бяха убити минимум 605 души. Сепаратистите в Нагорни Карабах оповестиха, че са изгубили 532 бойци. В дребния планински район са били убити и 31 цивилни. Азербайджан не дава данни за военните си загуби. Той е съобщил досега за 42 убити цивилни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР