Само промяна на формата и по-строгата организация на изпита за

...
Само промяна на формата и по-строгата организация на изпита за
Коментари Харесай

Експерт: За да има добри шофьори, трябва индивидуален подход в обучението

Само смяна на формата и по-строгата организация на изпита за водачи категория " В " /любители/ може да промени настоящето статукво при приемане на удостоверение за ръководство на МПС.

Това разяснява пред Българска телеграфна агенция доцент Дурхан Салиев от Техническия университет в София, компетентност по " Безопасност на придвижването по пътищата ".

На второ място при построяването на положителни качества при феновете водачи той сложи самостоятелния метод по време на практическото образование. Няма значение какъв брой часа ще те образоват, в случай че учащият преподава по еднакъв метод на всеки, сподели още доцент Салиев. С

подред него има задоволително добре готови инструктори и множеството са тези, които ТУ образова, а като че ли множеството от тези, които са подготвяни в годините обратно, разчитат на първо място на рутината.

За да имаме положителни водачи и да сме сигурни когато караме по пътищата, е нужен самостоятелен метод към всеки претендент за водач, твърди доцент Салиев. И, съгласно него съзнателните инструктори го вършат.

По думите му това не се получава с увеличение на броя на часовете, което най-вероятно ще се утвърди от министъра на образованието. Той посочи, че сега часовете за подготовка са 31, само че по избор на браншовите организации ще бъдат увеличени на 36, само че в случай че качеството на образованието остане на същото равнище - изгодата е никаква. Освен това и в този момент, по избор на курсиста, могат да се усилят часовете и всеки уважаващ себе си инструктор е давал такива.

Цедката би трябвало да е изпитът, безапелационен е експертът. Хората се образоват по еднакъв метод, само че всеки възприема наученото друго и когато изпитът е " един " за всички, всички би трябвало да дават отговор на едни и същи условия - тогава се получават положителни водачи.

Запитан дали неналичието на полигони се отразява на качеството на образованието, доцент Салиев сподели, че съществуването на полигон не оказва кой знае какво въздействие. Според него всичко може да се научи в границите на тези часове по време на кормуването. Въпросът е по какъв метод инструкторът ще го каже и покаже на един претендент за лидер - в коя уличка по какъв начин да го направи, прецизира доцент Салиев.

В образователната документи даже и сега участват всички условия от по-старо време и се пита - за какво не го вършат - кормуване в градска и извънградска среда, на ден и нощно кормуване. Всичко е до метода на разбиране от страна на претендента за водач и за това по какъв метод и по какъв начин ще кара откакто стане дееспособен. А дееспособен не значи можещ. Когато потеглиш самичък по улицата, преди всичко би трябвало да си признаеш, че не всичко умееш, би трябвало да правиш всичко по-бавно, да избягваш натоварените пътища, уточни той.

Проблемът с образованието на претендентите за водачи също може да се реши по време на изпита - по какъв начин са прочетени въпросите, по какъв метод е отговорено на тях, сподели доцентът. Затова по негово мнение би трябвало да се усъвършенства изпитът, тъй като в случай че той се резервира в този си тип и да се усили броя на часовете, отново няма да има резултат и отново необразовани ще карат по улиците. При изпита не може и не би трябвало да има самостоятелен метод, лидерът би трябвало да е един на пътя. Трябва да се промени и форматът на изпита - сега за 20-25 минути искаш да видиш умения в един претендент за водач, с които той ще ръководи във времето напред - шофиране в градски условия, прекосяване през светофари и нерегламентирани кръстовища, да кара в дъжд и слънчево време, добави той.

Въпреки всичко, през последните години се вижда, че " пазаруването на книжки " стартира да се преодолява и човек стартира да разчита най-вече на уменията, които ще придобие по време на курса, в сравнение с това да даде подкуп или по различен метод да си вземе изпита, счита доцент Дурхан Салиев. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР