Само при осъществяването на всички планирани инвестиционни приоритети от Плана

...
Само при осъществяването на всички планирани инвестиционни приоритети от Плана
Коментари Харесай

Дончев: С четвъртия стълб от Плана за възстановяване ще се подобри бизнес средата

Само при реализирането на всички планувани капиталови цели от Плана за възобновяване и резистентност ще реализираме търсения резултат. Ние не можем да развиваме конкурентоспособна стопанска система единствено и само с вложения в предприятията, би трябвало ни целият комплекс от ограничения. С този четвърти стълб затваряме целия комплекс от ограничения. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев при представянето на четвъртия дирек от проекта - " Справедлива България " с акцент върху опазването на здравето, общественото включване, групите в неравностойно състояние, смяната на работата на обществените институции в услуга на хората и бизнеса. 

" Стълб 4 е извънредно значим. Тук са интервенциите за възстановяване на бизнес средата и ограниченията в областта на опазването на здравето, правосъдната система и културата ", уточни Дончев.  

Подобряването на бизнес средата, опазването на здравето и общественото включване са обхванати в " Справедлива България ", като за тези цели са планувани 2,55 милиарда лева В първото направление се натъртва на модернизирането на администрацията. Информационна система ще бъде внедрена в административните съдилища, които ще могат да обменят информация, страните по делата ще се приканват електронно, правосъдни съвещания ще могат да се организират онлайн. Това ще стане с 23 млн. лева електронни услуги и правораздаване за жителите ще се доразвият с 1,5 млн. лева, както и осведомителната система на съдилищата - с 53 млн. лева

169 млн. отиват за национална умна система за предварителна защита и разбор на информация в областта на публичната сигурност и надграждане на системата за противопоставяне на корупцията измежду чиновниците на Министерство на вътрешните работи, повишение на прозрачността при обслужване на жителите. Регистрите в администрацията ще се цифровизират със 150 млн. лева Става въпрос за Агенцията по вписванията, Агенцията по геодезия, картография и кадастър, Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса, Национален статистически институт и други Със 192 млн. лева ще се построи система за електронна идентификация и персонализация в персоналните документи. Според проекта лечебните заведения ще би трябвало да се модернизират и оборудват с новаторски технологии, като за това са планувани 780 млн. лева. и за подготовка на личния състав. 

Обърнато е внимание и на обществените ограничения. За закриване на домове за остарели хора и основаването на подобаващи институции за грижа за тях са заделени 755 млн. лева За възрастните е планувано и цифрово образование с 80 млн. лева Със 150 млн. ще се улесни достъпът на хората с увреждания - посредством софтуери, приспособени транспортни средства, механически и медицински устройства и др.  

По думите на Томислав Дончев е належащо дотъкмяване на електролизацията, в това число в системата на правораздаването и електронната идентификация. " Трябва да решим въпроса по какъв начин жителите да показват електронно себе си пред институциите, с цел да разгърнем капацитета на електронното ръководство. Има два доста значими акцента – по какъв начин се оправяме със застаряването на популацията, нуждата да мислим за стопанска система, в която се ангажират възрастни хора и ученето през целия живот. Искам това да се трансформира в действително работеща политика. Трябва да разгърнем спектъра от финансиране, регулация и ограничения в системата ", уточни вицепремиерът. 

Според него има какво да се направи в областта на образованието, защото " единствено след няколко години след довеждане докрай на някаква просветителна институция, знанията към този момент са неактуални ".

" Културната промишленост също е застъпена в този проект. Освен ново финансиране и цифровизация, е планувана промяна на Фонд „ Култура “, както и износ на културна промишленост и достъп до повече европейски културно наличие в България ", допълни той. 

По думите на министъра на правораздаването Десислава Ахладова в четвъртия дирек от Националния проект " Справедлива България " на напред във времето се слага оптимизацията на правосъдната карта и въвеждане на електронно правораздаване.

" Като значителен детайл на промяната в правосъдната система вследствие на необятен кръг съвещания по Националния проект за възобновяване и резистентност са планувани ограничения за една цялостна промяна и цифровизация на правосъдните процедури. С цел реализиране на изчерпателност тези ограничения са съветвани с всяка заинтригувана страна ", съобщи Ахладова. 

" Реформите са основен детайл от правосъдната система и са измежду стратегическите цели на страната. На напред във времето се слага оптимизацията на правосъдната карта и въвеждане на електронно правораздаване. Акцентът върху електронното правораздаване беше и основен аспект на подхванатите при започване на годината ограничения за ограничение на разпространяването на COVID-19 и беше емфатичен в Доклада на Европейската комисия за върховенството на закона от 30 септември 2020 година ", уточни министърът на правораздаването.

По думите й, след въвеждането на дигитализацията когато и да е жителите и бизнеса ще могат да наблюдават придвижването на всяко дело и да наблюдават всяко закъснение на процедурите и периодите, което ще докара до бистрота. " Предвиждаме и опцията по електронен път от всяка точка в страна да бъде подадено заявление или искова молба. Правителството вкара опция при подаване на документи по електронен път таксата да бъде понижена с 15%, което ще улесни достъпа до правораздаване ", добави Ахладова. 

И изясни, че измененията в Гражданско-процесуалния кодекс са нормативната база, върху която ще се реализира дигитализацията на правосъдната система. " Всички тези ограничения в дирек 4 са ориентирани към положителен резултат както върху жителите, по този начин и върху бизнеса и възстановяване на прозрачността, бързината и успеваемостта на правосъдната система ", добави тя. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР