Само през последната седмица всяка десета новина в социалните мрежи,

...
Само през последната седмица всяка десета новина в социалните мрежи,
Коментари Харесай

Екатарина Захариева: Целта в Закона е да се ограничи свободата на лъжата, а не свободата на словото

" Само през последната седмица всяка десета вест в обществените мрежи, обвързвана с ковид, е подправена. Затова се разбрахме с министрите на останалите страни-членки на Европейския съюз да„ имаме общи старания и да се борим с това ". Това съобщи в предаването „ Лице в лице “ по БТВ министърът на външните работи Екатерина Захариева.  
„ Идеята на текста, касаещ свободата на словото в Закона за изключителното състояние, беше да се ограничи свободата на лъжата, а не свободата на словото. Това се постанова поради огромната дезинформация, която тече във връзка с ковид “, безапелационна бе Захариева.
Тя изрази удивление във връзка с частичното несъгласие, наложена върху закона от президента. „ Премиерът с част от министрите и щаба се срещна няколко пъти с президента. Държавният глава има право на несъгласие. Учуди ме, обаче, обществената артикулация на тези претекстове. Смятам, че можеше авансово да има съгласуваност “, добави тя.
По въпроса за по този начин наречената дерогация на Европейската спогодба за правата на индивида, Екатерина Захариева съобщи, че по този начин към момента не е поискана и тече деликатен разбор както в министерството на външните работи, по този начин и в министерството на правораздаването. Според нея самата спогодба дава опция това да бъде поискано по време на изключително състояние, в каквото се намираме сега. „ Досега три страни са прибегнали до тази мярка. Това са Румъния, Естония и, в случай че не се неистина, Литва. Ако ние желаяме дерогация, тя няма да бъде безкрайна, а единствено за изключителното състояние и никога няма да цели ограничение на правата, нито гонене и съдене на хора “, съобщи министърът на външните работи.
Екатерина Захариева съобщи, че през последните седмици е приключен голям размер работа по прибирането на българи от чужбина. „ Много проблеми успяхме да разгадаем и да помогнем на наши сънародници да се завърнат – и от Филипините, и от Мароко на три пъти, а безусловно преди минути разбрах, че и от Аржентина, където имахме доста компликации, са се завърнали туристите. В момента има 10 души на туризъм в Сенегал. Там страната е блокирана и ние вършим всичко допустимо да ги приберем. Нямаме посолство там, нямаме задача, само че посланикът от Мароко оказва подпомагане “, посочи тя. Захариева заяви още, че на днешния Съвет на външните министри е обсъждано точно това – по-добрата съгласуваност за завръщането както на европейските жители от трети страни, по този начин и на тези, които пътуват в границите на съюза.
„ Особено мъчно е завръщането на европейци от Южна Америка. Изисква се позволение да кацне аероплан от Европа там поради боязън от ковид, защото сега Старият континент е епицентър на болестта “, посочи тя. Захариева добави, че е взето решение Европейската комисия да оказва подпомагане изключително в страни, в които няма доста задачи на европейски страни.
„ Проблем са и затворените европейски граници. Заявих на сътрудниците от Европейски Съюз, че е неприемливо да не се обезпечи директен безпроблемен трафик на хората да се приберат по домовете си. Недопустимо е да стоят с дни, като същото се отнася и за товарния трафик. Призовах ги изключително в този момент, по време на пандемия, на тези водачи на камиони да бъдат обезпечени за малко време „ зелени коридори “, през които да преминат храни, медицински произведения, медикаменти и други значими товари “, добави тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР