Само през последната година споразуменията между съпрузи са се увеличили

...
Само през последната година споразуменията между съпрузи са се увеличили
Коментари Харесай

Не само за младоженци - най-известен е брачният договор на Бойко Рашков

Само през последната година споразуменията сред съпрузи са се нараснали двойно

За цялата 2021-а са 158, а за първите 10 месеца на тази - 385
Върховният касационен съд към този момент анулира сходни документи, тъй като единият от подписалите се отхвърля
Най-известният сватбен контракт в България стана този на към този момент някогашния вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков. След дълги години взаимен живот той и брачната половинка му - нотариус Мария Рашкова, подписват сходен документ. По силата на него актуалният народен представител от “Продължаваме смяната ” получава 19 парцела, измежду които две внушителни къщи с басейн в село Антон, парцел в Несебър и не по-малко впечатляващ парцел покрай Академията на Министерство на вътрешните работи с фитнес, гаражи и също басейн.

Онзи ден даже най-големият зложелател на Рашков - Бойко Борисов, ожали министъра, който го арестува, че има толкоз доста парцели, за които да изяснява пред антикорупционната комисия, а някогашният министър председател имал единствено къщата в Банкя.

Рашков не споделя за какво е решил да избра сходен ред в фамилните каузи - сподели единствено, че договорът е подписан на 40-ата година от брака им. Но при всички положения след 2009 година, тъй като тогава влезе в действие новият Семеен кодекс, който даде опция на двойките у нас да могат да поставят автограф пред нотариус. Правят го преди или след подписа в гражданското.

Неизвестните Кирил и Олга са съпрузи от 15 години, през декември 2014 година двамата подписват сватбен контракт. С него мъжът трансферира на жена си апартамент от 119,87 кв. м от входно антре, дневна с кухненски бокс, две спални, детска стая, гардероб, две бани с тоалетни и две тераси, мазе и под земята гараж с повърхност 20,46 кв. м, ситуиран в сутерена на монолитна жилищна постройка в регион “Слатина ”.

Жана и Иван от Стара Загора са семейство също от години и откакто подписват в гражданското, през 2015 година подписват брак пред нотариус. Брачният им контракт е обикновен. По силата на документа брачният партньор се задължава да заплаща по 900 лв. прехрана на двете им деца при положение на бракоразвод. Разпадът на фамилията завършва след година.

Мъжът бързо се отмята от обещаното в брачния контракт с аргумента, че са настъпили нови условия. Случаят на сътрудниците отива в съда, който споделя, че след разпада на брака и брачният контракт към този момент е недействителен, тъй като е сменен с различен документ - бракоразводното решение.

Дмитрий и Елена пък са съветски жители, сключили брак в Москва, само че създали сватбен контракт в България. Въпросът при тях е може ли чужденци, оженили се в своята татковина, да подписват сходен документ в друга страна.

Трите случая са стигнали чак до Върховния касационен съд (ВКС), който дори е анулирал споразуменията.

При Кирил и Олга, които напълно скоро са се развели, тъй като магистратите са решили, че по този начин мъжът се пробва да се отърве от имуществото, защото имал отговорности. При Жана и Иван, тъй като в последвалото бракоразводно решение била контрактувана друга прехрана, а при съветските жители - тъй като са чужденци.

Десетки български фамилии обаче се радват на хармонични и най-много ясно регламентирани материални връзки, скрепени с брачни контракти. Макар и постепенно, тази наклонност навлиза и у нас.

По данни на Агенцията по вписванията от 1 януари до 31 декември 2021-а са вписани 158 брачни контракта, като 42 са единствено през ноември и декември предходната година. Двойно обаче скачат през първите 10 месеца на тази година.

За интервала от 1 януари до 2 ноември 2022-а към този момент са 385.

От 1 октомври 2009 до 3 ноември 2022 година общо са вписани 1593 уведомления с контрактуван режим.

Прави усещане, че броят на брачните контракти, които неправилно назоваваме предбрачни, от ден на ден нараства. Подобен документ може да подпишат пред нотариус както тези, на които им следва да се явят в гражданското, по този начин и другите, които са семейство от десетилетия.

Важно е хората да знаят, че не се визира имуществото, което имат преди брака, т.е. няма по какъв начин да напишете, че давате на бъдещия си брачен партньор или брачна половинка наследствена къща от вашите баби и дядовци.

Възможността бъдещите съпрузи или тези, които към този момент са в брак, да подпишат сходен документ, съществува у нас от 1 октомври 2009-а с новия Семеен кодекс. Преди това всичко добито по време на брака е общо и при бракоразвод се дели поравно.

“Сегашната семейно-правна наредба дава доста благоприятни условия за споразумяване на динамичните имуществени и житейски обстановки, в това число и при тяхната смяна ”, изяснява нотариус Камен Каменов.

“И в случай че да вземем за пример един човек, който е в брак, желае да закупи автомобил, неподвижен парцел и не желае купеното да стане бездялова съпружеска имуществена общественост, Семейният кодекс дава опцията да се избере режим за откъснатост

Да се избере сватбен контракт - да се договорят дали закупеното да стане самостоятелна благосъстоятелност, или да се договорят разнообразни дялове в възможна бъдеща съсобственост сред съпрузите ”, изяснява той.

Според него тъкмо по тази причина своевременната и способена правна консултация би икономисала доста по-големи разноски и нерви на хората в споразумяване на имществените им връзки.

Брачните контракти се подписват пред нотаруис или юрист. Те се съхраняват в общините и не се изпращат към Агенцията по вписванията, обясниха от институцията.

Сведенията, че съпрузите са сключили съглашение, както и за настъплите по-късно промени, се вписват в осведомителната система на Регистър на имуществените отношение сред съпрузите (РИОС) само по длъжностен път.

Това става посредством съобщение, което се изпраща от чиновниците по гражданско положение в общините по електронен път или на хартия.

Регистърът на имуществените връзки сред съпрузи е в Агенцията по вписванията.

В този документ се съдържат данни за съпрузите, номерът на акта за цивилен брак и надлежно определеният законов режим - на общественост, на откъснатост или контрактуван режим. Брачният контракт предстои и на регистриране в Имотния указател, когато с него се трансферира право на благосъстоятелност или се учредява или трансферира друго вещно право върху неподвижен парцел.

Самото регистриране се прави в съответната работа по вписвания по местоположение на недвижимия парцел и се отразява в осведомителната система на Имотния указател.

В организацията пък се съхраняват всички уведомления за определен режим на съпружеска общественост, които са постъпили на хартия. Данните, въведени от тях, се отразяват в издаваните удостоверения за определен режим на имуществените връзки.

Любопитен подробност е, че все по-често банки и други финансови институции, юристи и нотариуси вършат информация дали съществува сватбен контракт, изключително когато следва да се отпусне заем или да се закупи парцел, изясни столичен юрист. Така да вземем за пример от 1 януари предходната година до 3 ноември 2022 година са направени 2631 информации в регистъра.

Той има построен портал, в който може да се ревизира непрекъснато.

Потребители са нотариуси, банки, частни правосъдни реализатори, юристи, споделиха от организацията. Издаваните по електронен път удостоверения за определен режим на имуществени връзки са нужни както при разпределяне на заем, по този начин и при изповядване на покупко-продажби.

Само за последната година и 10 месеца са издадени 14  339 удостоверения, оповестиха също от Агенцията по вписванията.

Може ли обаче брачният контракт да се приключи. Естествено, споделят юристите.

Единият метод е по взаимно единодушие на страните. В този случай те могат да изберат законов режим или да сключат нов контракт. Ако не създадат това, се ползва режима на общественост, т.е. имуществото, добито по време на брака, се дели поравно.

Може да се направи и по искане на единия брачен партньор при основна смяна на събитията, в случай че договорът съществено заплашва ползите на брачна половинка, на ненавършилите пълноправие деца или на фамилията.

Брачният контракт разумно завършва да работи при преустановяване на брака. Актуални остават единствено клаузите, които уреждат последствията от прекратяването и са предопределени да работят и след него.

“Предвид събитието, че основанието, задачата, предназначението и наличието на брачния контракт са свързани с брака, след неговото преустановяване, автоматизирано се приключва и брачният контракт ”, показва Върховен касационен съд в свое решение.

Брачният контракт може да бъде негоден по правосъден ред, като делата минават на три инстанции, последната е Върховен касационен съд. Развалянето може да бъде и отчасти и да има деяние за в бъдеще.

Любопитен подробност е, че в действителност в Семейния кодекс няма определение за сватбен контракт. Със или без определение обаче, от ден на ден хора избират по този метод да вкарат ред в имуществените връзки.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР