Само през първите три месеца на тази година германските домакинства

...
Само през първите три месеца на тази година германските домакинства
Коментари Харесай

Колко и как спестяват германците

Само през първите три месеца на тази година немските семейства са прибавили цели 69 милиарда евро към персоналните си финанси. И все пак тяхното парично благосъстояние се е нараснало единствено минимално. Каква е повода?

Германците заделят настрани толкоз доста пари, колкото съвсем в никакъв случай до момента. Въпреки това тяхното парично положение се е нараснало единствено минимално, сочат настоящи данни на немската Бундесбанк. Причина за това са най-много загубите, породени от спада в курса на акциите и на капиталовите фондове. Освен това семействата в Германия са траяли да задлъжняват, което също води до стесняване на тяхното чисто парично благосъстояние.

Ето и числата: през първите три месеца на 2018 година частните семейства в Германия са прибавили цели 69 милиарда евро към персоналните си финанси - това е една от най-високите стойности за тримесечие от 2000-та година насам. Но след отчитане на загубите брутното парично положение на семействата е повишено единствено с 14 милиарда, като сега възлиза общо на 5 875 милиарда евро (5,8 трилиона).

Плюсове и минуси

От данните на Бундесбанк излиза наяве още, че германците избират нискорисковите инвестиции - за тях ликвидността на продукта е по-важна от високите приходи. Така да вземем за пример германците са нараснали с 15 милиарда евро парите си в брой или по сметки, 22 милиарда евро са пренасочили към разнообразни застрахователни артикули, 10 милиарда евро - към капиталови фондове, а 4 милиарда евро са били вложени в акции. Според оценката на Централната банка, това е една относително висока сума, защото по начало финансовият пазар е считан за рисков. Реалността го удостоверява: цената на всички държани от германците акции е спаднала общо с 16 милиарда евро, а тази на фондовите дялове е намаляла с 4 милиарда евро по отношение на последното тримесечие на предходната година.

От показаните данни излиза наяве, че парите в брой или във влогове имат максимален дял в паричното положение на германците - общата стойност тук е 2 326 милиарда евро, следвани от сумите по застрахователни полици и пенсионни осигуровки, които възлизат на 2 199 милиарда евро.

Наблюдава се и тази наклонност: от ден на ден германци се престрашават да излязат на финансовия пазар. В началото на 2018 броят на акционерите доближи най-високото си равнище за последните 10 години - към този миг над 10 милиона души в Германия са имали акции или дялове в акционерни сдружения, което съставлява повишаване с над 1 милион души по отношение на 2016 година.

Домакинствата държат 4,1 трилиона евро

За разлика от спестителите, кредитополучателите извличат съществени изгоди от ниските нива на лихвите, осигурявайки си преференциални заеми най-много за закупуването на личен дом. В резултат общата задлъжнялост на семействата е повишена с 0,7 % на 1 739 милиарда евро. Като извадим отговорностите, чистото парично благосъстояние на германците се е нараснало с към 3 милиарда евро, достигайки сумата от 4 136 милиарда (4,1 трилиона).

Заглавието е на money.bg.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР