Само през първите два месеца на 2022 г. регистрираните случаи

...
Само през първите два месеца на 2022 г. регистрираните случаи
Коментари Харесай

След пандемията с COVID-19 случаите на дребна шарка са скочили с 80%

Само през първите два месеца на 2022 година записаните случаи на морбили (дребна шарка) са скочили с 80 % в международен мащаб .

Това демонстрират данни на Световната здравна организация (СЗО) .

Имунизацията, дружно с анестезията, антисептиката и антибиотиците, е оповестена за едно от четирите най-големи достижения в медицината през последните 200 години. Надпреварата за имунизациите COVID-19 беше мощно увещание за изгодите от имунизирането, само че и тласък за съмнение по отношение на имунизациите.

Страхът от заразяване с имунизацията COVID-19 също накара някои фамилии да отсрочат имунизирането на децата си, а ресурсите, които другояче биха били отделени за рутинни имунизационни стратегии, бяха употребявани за реагиране на пандемията. В резултат на това, по данни на СЗО, единствено през 2021 година над 25 милиона деца са пропуснали най-малко една имунизация .

 
Това е алена паника за детското здраве. Свидетели сме на най-големия резистентен спад в имунизацията на децата от едно потомство насам. Последиците ще се мерят в човешки животи.
Катрин Ръсел, изпълнителен шеф на UNICEF

Тази седмица СЗО разгласи " Голямото наваксване " - световна самодейност за превръщане на този спад в съдействие с UNICEF, Алианса за ваксини, Фондация " Бил и Мелинда Гейтс " и други сътрудници в региона на опазването на здравето.

 

Изчислено е, че с помощта на имунизациите в детска възраст всяка година се предотвратяват четири милиона смъртни случая в света, а сред 2021 година и 2030 година могат да бъдат предотвратени повече от 50 милиона смъртни случая. Само имунизациите против морбили могат да спасят близо 19 милиона живота.

През 2021 година рекордните близо 40 милиона деца в международен мащаб са пропуснали доза ваксина, съдържаща морбили . Във Франция да вземем за пример имунизацията против мощно заразното заболяване е спаднала с 10 %.

Процентът на имунизация против морбили в Европа бележи наклонност на повишаване от 1982 година насам, когато за първи път са получени данни. Тогава единствено 69,4 % от децата са били имунизирани против вирусното заболяване, до момента в който през 2020 година те са 94,2 %.

Кривата след 2018 година обаче демонстрира, че преди настъпването на пандемията от ковид, става явен спад от съвсем един процентен пункт. Процентът на имунизираните се намалява от 95,5 % през 2018 година до 94,2 % през 2020 година Това може да наподобява като дребен спад, само че тогава СЗО предизвести, че той излага 117 милиона деца на риск от заразяване.

 

В кои страни от Европейски Съюз има наложителна имунизация? Девет страни от Европейския съюз (България, Хърватия, Чешката република, Франция, Унгария, Италия, Латвия, Полша, Словакия) са въвели наложителна имунизация против морбили, паротит и рубеола.Интересно е, че на континента страните с съвсем съвършени равнища на имунизация не са тъкмо тези, които са създали имунизацията наложителна. Само в Португалия, Люксембург и Унгария 99 % от децата са имунизирани и против трите болести. Страната с най-ниски равнища на имунизация в Европа е Черна гора, като единствено 24% от децата са имунизирани против морбили, а 42% - против рубеола и паротит. Тези равнища са фрапантно по-ниски от тези, в която и да е друга страна на континента.В България 88% от децата са имунизирани против морбили, а 93% - против рубеола и паротит.

 

" Ваксинацията е крайъгълен камък на публичното здраве ", съобщи СЗО в неотдавнашно изказване във връзка Европейската имунизационна седмица.

 
Внезапният спад в имунизацията след пандемията ще сътвори " съвсем десетилетие на застой ".
Кейт О'Брайън, управител по имунизацията към СЗО

Инициативата на СЗО " Голямото наваксване " в този момент се надява да увеличи равнищата на имунизация, да укрепи националните здравни системи и в последна сметка да избави човешки живот.

Европейският център за предварителна защита и надзор на болесттите (ECDC) също приканва политиците да преодолеят " изоставането във имунизацията ", което визира най-много бежанците, имигрантите и лицата, търсещи леговище, които не се следят от близко от здравните системи.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР