Само преди седмица хиляди българи и чужденци бяха ужилени от

...
Само преди седмица хиляди българи и чужденци бяха ужилени от
Коментари Харесай

Как да не ни мамят в нета

Само преди седмица хиляди българи и чужденци бяха ужилени от подправен уебсайт, мислейки си че заплащат евтини самолетни билети от нискотарифен транспортьор. Офертата, популяризирана в обществените мрежи, оферираше на лапнишараните да си купят полет до определена дестинация единствено против 1 $ и едно шерване. Часове по-късно уеб сайтът изчезна в онлайн небитието наред със стотици хиляди долари за изобретателните нарушители. Те бяха задоволително нагли да изискат от наивниците и спомагателни 50 $ посредством известие в мейл. В него се споделяше, че в случай че до една седмица не възразите против новото изтегляне, то ще бъде направено. Така на излъганите кандидат-туристи се наложи да блокират банковите си карти. Как да не ви си случи това, поучават специалистите.

1. Проверете уеб страницата, на който превеждате пари

Проверете за адреса на уеб страницата, на който превеждате пари. На първо място би трябвало да сте сигурни, че страницата и нейното име подхождат на компанията, от която желаете да пазарувате. Освен реплика в имената на домейна и образния дизайн, следете за това дали бъдещата транзакция се прави в същото онлайн пространство или ви оферират да попълните банковите си данни в друга страница, с адрес друг от първичния.

2. Не давайте данните на кредитната си карта на всички места

Не предоставяте данните на кредитната си карта на всички места. Например хотели у нас и в чужбина постоянно изискват да им предоставите данните си, като по-късно те имат право да теглят от сметката ви сума за престоя и за възможни вреди или неплатени сметки. Понякога обаче можете да се окажете с блокирани средства, които не можете да ползвате, до момента в който финансови институции ревизират обстановката с месеци. Затова предпочитайте да плащате през интернационалните стандарти като PayPal или Борика, които не пазят данните ви и вие сами превеждате желаната сума.

3. Направете си карта, особено за заплащане онлайн

Друг трик за несъмнено заплащане е да си извършите карта, която ползвате само за разплащане онлайн. Така можете да си зареждате в пластиката единствено толкоз пари, колкото са ви нужни да си купите нещо онлайн или да си резервирате ваканцията. По този метод няма да могат да ви откраднат онлайн останалите активи.

4. Внимавайте с прекомерно ниските цени

Бъдете подозрителни към прекомерно ниските цени. Ясно е, че онлайн пространството дава опция за по-ниски цени поради спестените разноски за офис и личен състав. Но няма по какъв начин те да са под себестойност. Всички измами и пирамиди разчитат на вроденото човешко предпочитание да е първи и най-умен. Затова и постоянно оферират евтини предложения, които ви карат да се чувствате късметлия и по-умен от останалите, които пазарят скъпо. Както в поговорката „ Хитрата сврака с двата крайници ” обаче това постоянно е лъжливо. Разбраха го тези, които си мислеха, че заплащат самолетни билети за по 1 $ и тези, които си резервираха отмора до Малдивите на доста ниска цена, само че пък изгоряха с пари, вместо да посетят необятните бели плажове.

5. Не съхранявайте автоматизирано паролите си в браузера

Сред другите ограничения, които можете да вземете, с цел да не бъдете жилнат онлайн, е да не съхранявате паролите за банковите си сметки и останалите си персонални данни в браузера на компютъра си. Оттам те биха могли да бъдат изтеглени елементарно с разнообразни вируси и сметката ви да се окаже празна, даже и без рискови заплащания онлайн.

6. Четете изискванията с дребния шрифт

Както във всички контракти и при онлайн извършването на покупки важи правилото, че нещата, които наложително би трябвало да прочетете са тези, написани с дребния шрифт. Там нормално е записана информацията по какъв начин и в какъв период можете да върнете съответния артикул, какви са изискванията на гаранцията, дали парите ви могат да бъдат възобновени, по какъв начин можете да се откажете от направената покупка или резервация и какъв % от платената сума се удържа от продавача или хотела.

7. Сърфирайте тайно

Последният трик, който ще посочим ви подсигурява не толкоз сигурност в онлайн средата, колкото опцията да си купите по-евтино самолетни билети или други артикули от мрежата. За задачата би трябвало просто да сърфирате анонимно. Така уеб страниците за продажба на самолетни билети не могат да проследят ползата ви към дадена дестинация, което автоматизирано би довело до по-висока цена, още при второто отваряне на страницата.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР