Само преди няколко години той минаваше за либерален реформатор в

...
Само преди няколко години той минаваше за либерален реформатор в
Коментари Харесай

Бившият президент Медведев е олицетворение на повратите, през които преминава Русия

Само преди няколко години той минаваше за демократичен модернизатор в Кремъл. Зрелищното сгъстяване на позициите на някогашния съветски президент Дмитрий Медведев от началото на войната в Украйна обаче демонстрира съгласно анализатори невъзможността за битие отвън сянката на Владимир Путин.

" Ненавиждам ги. Това са копелета и дегенерати ", написа във вторник в своя канал в " Телеграм " 56-годишният Медведев, който беше президент от 2008 година до 2012 година и министър председател от 2012 година до 2020 година " Те желаят нашата гибел, гибелта на Русия. Но до момента в който съм жив, ще направя всичко, с цел да изчезнат ", добави заместник-председателят на авторитетния Съвет за сигурност на Русия, без да прецизира тъкмо кого има поради - украинците, американците или в по-общ проект Запада.

Това обръщение порази даже тези, които станаха очевидци на войнствената еволюция на неговата изразителност през последните седмици.

" Медведев заплашва украинското население с заличаване " написа в Туитър някогашният шведски външен министър Карл Билд.

На 12 май Дмитрий Медведев сподели в същия канал, че въоръжавайки Украйна, западните страни подклаждат опосредстван (прокси) спор, " който рискува да прерасне в нуклеарна война от огромен мащаб ". На 30 май той заплаши с ответни ограничения против западните " центрове за взимане на решения " при положение на украински удари по съветска територия с американски ракети.

" Конниците на Апокалипсиса са тръгнали и ние можем само да се уповаваме на Бога ", сподели той в неотдавнашно изявление за катарската телевизия " Ал Джазира ".

Според Бен Ноубъл, учител по съветска политика в Юнивърсити колидж в Лондон, " Дмитрий Медведев явно се пробва да потвърди състоятелността на изказванията си и своята преданост в една система, която е станала " по-ястребова " и по-малко толерантна към нюансите ".

Приемник на Путин?

Роден също като Владимир Путин в Ленинград (днес Санкт-Петербург), Медведев построи цялата си кариера в сянката на своя наставник. Юрист по обучение, считан за един от водачите на " демократичното " крило на путинизма, той обаче бе маргинализиран от възхода на въздействието на съперническия клан на така наречен " силовици " (военни и чиновници на службите за сигурност).

В началото на 90-те години на предишния век Медведев влезе в комитета по външни връзки на градската администрация на Санкт-Петербург, управителен от Путин, който го трансферира в Москва през 1999 година

Избран за държавен глава през 2000 година Владимир Путин го назначи скоро за началник на президентската администрация, а по-късно през 2005 година и за вицепремиер.

Дмитрий Медведев беше определен за президент през 2008 година, защото Путин не можеше да се кандидатира за президент за повече от два поредни мандата. В рамките на това, което ще стане известно като нормално " разбъркване " обаче Владимир Путин и неговия министър председател още веднъж си размениха функциите през 2012 година

Като президент Дмитрий Медведев обявява близостта си с американския си сътрудник Барак Обама през 2010 година, и желанието си за рестартиране на връзките със Съединени американски щати.

Този обожател на рока и огромен почитател на американската група " Линкин Парк " култивираше имидж на сдържан политик, на който по време на аудиенция в Силициевата котловина създателят на " Епъл " Стив Джобс подари айфон и му откри акаунт в Туитър в централата на компанията.

В интернационалната политика това доближаване се изрази в нормално гласоподаване с " въздържал се ", вместо несъгласие, от страна на Русия, за резолюция за Либия в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации през 2011 година

Това решение, разрешило на НАТО да предприеме военна намеса, която докара до свалянето на Кадафи, провокира порицанието на Владимир Путин - необичаен случай на дисонанс във действието на " тандема ".

През 2012 година Медведев просто се отхвърли да се кандидатира за президент в интерес на Путин, който се завърна в Кремъл и на собствен ред направи някогашния президент собствен министър-председател.

Сегашното сгъстяване на тона от Медведев отразява възприемането на сходен курс от други съветски ръководители като секретаря на Съвета за сигурност Николай Патрушев и ръководителя на долната камара на съветския парламент Вячеслав Володин - и двамата споменавани като вероятни приемници на Владимир Путин.

Може ли Медведев също да се нарежда измежду претендентите за правоприемник, поради повишаването на слуховете за здравословното положение на стопанина на Кремъл?

Шансовете му са слаби при липса на поддръжка по-специално от службите за сигурност, само че " е допустимо той да се опита да ги увеличи със сегашните си радикални изявления ", счита Бен Ноубъл.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР