Само преди няколко дни бе публикуван доклад, който показа, че

...
Само преди няколко дни бе публикуван доклад, който показа, че
Коментари Харесай

Доклад: Законодателството не е изрядно и показва проблеми като случая "Златен век"

Само преди няколко дни бе оповестен отчет, който сподели, че законодателният развой в Народното събрание продължава да е съкрушен с доста тежки дефекти.

Законовите промени се оферират без сериозна аргументация, най-често липсва оценка на разноските и резултатите, изобщо не се поставят старания да бъдат осведомени жителите какво се променя и какви ще бъдат следствията от поправките.

В разбора се споделя още, че В 94.7% от законопроектите няма посочена информация за извършени публични съвещания или разисквания, на които да бъдат дискутирани проблемите и аргументите, налагащии смяната. В претекстовете съвсем постоянно (92%) липсват гледните точки на представители на заинтригуваните групи.

Поправка в Закона за устройство на територията (ЗУТ) без претекстове

През 2017 година се прави следващата корекция на Закон за устройство на територията, която удължава периода за годност на огромни, инфраструктурни планове от 5 на 10 години. Става въпрос за категории 1 и 2, за които обстоен лист сме приложили в края на текста.

Според вносителите на тази корекция в закона, това е належащо, тъй като десетки, значими за страната инфраструктурни планове, в това число с европейско финансиране са забавени и са с изтичащи разрешителни, т,е. те са в ход.

„ Законопроектът, който сме внесли с сътрудниците, е въпрос на труд. Той касае обекти в първа и второкласен – най-големите обекти, на които сме дали толеранс заради чисто справедливи аргументи. Дали сме толеранс вместо за 5 години, те да бъдат приключени за 10 години “, изяснява измененията в Закон за устройство на територията депутатът Александър Ненков.

Проверка на медии в архивите на Народното събрание демонстрира, че в претекстовете за желаните промени в Закона за устройството на територията липсва какъвто и да било разбор какъв брой на брой са тези обекти. Изобщо няма и дума за въздействието което ще има поправката, нито за строителния бизнес, ни то за страната.

В претекстовете се показва само, че „ задачата е ограничение на опциите за използване на корупционни практики, като недобросъвестно закъснение на капиталови планове или устройствени проекти за обособени територии от страна на някои общински администрации. “

Нали не си помислихте, че от някъде може да разбере елементарния жител най-малко за кои общински администрации става въпрос. Никой не знае дали и столична община е измежду тези „ някои “. Логиката е да е измежду тях, само че изявленията на кмета Фандъкова, които ще видите по-долу, клонят в друга посока.

В предлагането за изменение на закона се показва още: „ Облекчава се също по този начин процедурата за презаверяване на позволение за градеж с изгубено правно деяние,като се основава нова алинея 4 в член 153. “ Какво постанова облекчаването, какъв брой обекта ще са облекчени, какви ще са изгодите от това няма и дума.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР