Само преди месец Чанпенг Жао, известен като CZ изглеждаше като

...
Само преди месец Чанпенг Жао, известен като CZ изглеждаше като
Коментари Харесай

Колко стабилна е Binance в действителност?

Само преди месец Чанпенг Жао, прочут като CZ изглеждаше като неоспорим крал на крипто. Стартиращата борса FTX зрелищно се срина при започване на ноември и Джао, основният изпълнителен шеф на борсовия колос Binance, извърши " убийствения изстрел ", като изхвърли родния крипто токен на FTX и провокира ликвидна рецесия, която потопи FTX и неговия създател и основен изпълнителен шеф, Сам Банкман - Фрайър. За няколко дни даже изглеждаше, че Binance ще придобие FTX.

Прокурорите и регулаторите настояват, че FTX не е просто компания в неволя, а солидна машинация и Банкман-Фрайър беше задържан в понеделник на Бахамските острови. Провалът на FTX също провокира необятно публикувано съмнение измежду оживелите от крипто, които наблюдават какво ще последва и няма ли Binance да е идната жертва.

Binance е най-голямата крипто борса в света по размер. Но тя е измъчвана от проблеми с регулаторите и е изправена пред евентуални наказателни обвинявания, свързани с пране на пари и нарушавания на наказания. Опасенията по отношение на компанията се усилиха тази седмица, откакто клиенти изтеглиха активи на стойност милиарди от нейната платформа и Binance краткотрайно спря тегленето на основен актив. Други крипто компании организираха спешни срещи, с цел да възнамеряват по какъв начин ще реагират, в случай че обстановката на Binance се утежни.

И по този начин, какви проблеми има Binance?

Не е толкоз неприятно, колкото при FTX, споделят осведомени, само че въпреки всичко ситуацията не е положително. Висши ръководители в няколко други известни крипто компянии, в това число най-големите съперници на Binance, споделиха пред, че не имат вяра, Binance да е на прага на несъстоятелност - умозаключение, подкрепено от данни за блокчейн, които демонстрират, че компанията има задоволително ресурси от биткойни и ликвидни активи. Въпреки че някои инцидентни наблюдаващи вършат паралели сред Binance и FTX, тези в промишлеността не стигат чак до там.

Джао призна, че компанията и крипто в по-широк проект срещат трудности. В записка до личния състав той написа, че промишлеността минава през " исторически миг " и че идващите няколко месеца ще бъдат " неравни ", само че ги увери, че Binance " ще преживее всяка крипто зима ".
 Основателят на FTX Сам Банкман-Фрайд е задържан на Бахамите
Арестуваха " Кралят на крипто " Сам Банкман-Фрайд на Бахамите

Той е задържан за " финансови закононарушения " против законите в Съединени американски щати и Бахамските острови

Въпреки това компанията и нейният основен изпълнителен шеф са под наблюдаване както в никакъв случай до момента и идващите няколко месеца ще дефинират дали Binance има бъдеще.

Много неприятна седмица на Binance

Докато цикълът от вести тази седмица беше обхванат от Банкман - Фрайър и обвързваните с крипто свидетелства във Вашингтон, окръг Колумбия, нова драма за Binance се разигра безшумно на назад във времето. Тя стартира, откакто блокчейн аналитичната компания Nansen разгласява данни, които демонстрират, че клиенти са осребрили активи на стойност към 3,6 милиарда $ за седем дни от Binance, в това число съвсем 2 милиарда $ за един ден. Пълният размер на изходящите потоци може да е бил по-висок от докладвания, защото данните от Nansen включват тегления на Ethereum и стейбълкойни, само че не и на биткойни.

Изпълнителен шеф на съперник на Binance, който пожела анонимност, защото не е акредитиран да приказва обществено, сподели пред Fortune, че вътрешните оценки на неговата компания допускат, че общите изходящи потоци може да са били от $6 милиарда до $8 милиарда, в това число изтегляне на биткойн и други валути като Tron.

Най-лошият сюжет може да звучи познато: спекулира се, че Binance употребява токен, наименуван BNB, който е роден на личния блокчейн на Binance, като поръчителство за заеми. Binance отхвърля тази процедура, само че в случай че беше правилно, това може да направи компанията уязвима по същия метод, както направи FTT токенът на FTX. Стойността на BNB може да се срине, в случай че пазарът се тревожи за устойчивистта на Binance, което би оставило крипто борсата неспособна да изплаща заеми, което би я предиздвикало да продаде своите притежания на стабилната монета Tether. Това от своя страна може да докара до неспособност на Tether, чиято аварийна конструкция постоянно е била мътна, да поддържа своята закрепена стойност от $1, което би провокирало " пожар " на крипто пазарите.
 Goldman Sachs
Goldman Sachs " пазари " крипто компании след краха на FTX

Инвестиционната банка вижда капацитет в бранша

Говорител на Binance сподели пред Fortune, че борсата в никакъв случай не е употребила BNB като поръчителство. Но спекулациите за подобен пагубен сюжет карат някои хора в промишлеността да се тормозят от огромните активи на Binance. Друг изпълнителен шеф, който също настоя за анонимност, сподели, че личната им компания е свикала специфична среща след заглавията за Binance през миналата седмица, с цел да изследва по какъв начин ще реагира, в случай че гигантската борса се срине през празниците.

Самата Binance реагира пламенно на всички тези ужасни прогнози (което може да е по-успокояващо, в случай че не всички видяхме сходно държание от други проблематични крипто лидери).

Късно във вторник, на фона на необятно публикувани терзания по отношение на обстановката в Binance, основният изпълнителен шеф Джао употребява Twitter, с цел да омаловажи информацията, отбелязвайки, че компанията е преживявала по-големи проблеми в предишното и че  сходни събития се равняват на здравословни " стрес проби ".

Things seem to have stabilized. Yesterday was not the highest withdrawals we processed, not even top 5. We processed more during LUNA or FTX crashes. Now deposits are coming back in.????‍♂️????
— CZ???? Binance (@cz_binance)
До края на седмицата изходящите потоци от платформата започнаха да понижават и страховете за нейното финансово положение утихнаха - ненапълно.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР