Само преди година съвместният проект на Петър Дундаков с Мистерията

...
Само преди година съвместният проект на Петър Дундаков с Мистерията
Коментари Харесай

Петър Дундаков за европейското турне с Мистерията на българските гласове и Лиза Джерар

Само преди година взаимният план на Петър Дундаков с Мистерията на българските гласове и Лизa Джерар от  Dead Can Dance препълни първо зала " България ", а по-късно и Античния спектакъл в Пловдив. През май тази година пък беше международната премиера на албума им BooCheeMish, публикуван от Шуберт Пъблишинг.  Снимка
В утринното ни " Радиокафе " беседваме с композитора Петър Дундаков , който открихме на път за Полша (представянето на фестивала в Катовице към този момент мина с огромен успех). Междувременно рецензии за " BooCheeMish " излизат освен из цяла Европа (в една от тях дефинират албума като най-хубавия вокален артикул на 2018-а), само че и оттатък океана, освен това в NY Times . Там заглавието гласи " Фолклорен хор се завръща благодарение на другар ", напомня се " Грами " -то на Мистерията на българските гласове през 1989-а, работата им с Пол Саймън, Кейт Буш и обстоятелството, че от 20 години не са записвали. Силното наличие на бийтбокса (в лицето на в действителност впечатляващия SkilleR) и органичния метод, по който е вплетен в композициите, както и обстоятелството, че те (композициите) са по този начин поразяващо разнообразни от преди 20 години, само че са блестящо обединени към уникалността на гласа и неговите неизчерпаеми благоприятни условия - всичко това е маркирано от авторитетното издание.
Самият Петър Дундаков държи да изброи всички музиканти от плана - и перкусиониста Дейвид Кукърман, и китариста Петър Миланов, и гъдуларката Христина Белева...  Снимка " Лиза Джерар способства доста и взаимната ни работа от ден на ден ще се разпростира " - сподели Петър Дундаков пред Радио София. И продължава с музикантите - Костадин Генчев, а неотдавна и Георги Дончев, с което " палитрата от инструменталисти става все по-интересна и дълбока ". Иначе заглавието BooCheeMish (Бучимиш) идва от диво цвете, което цъфти сред скалите и в NY Times е представена аналогията с музиката, която процъфтява на границата сред другите култури. " Не сме се стремили да вършим нищо друго, с изключение на хубава музика, създавана през 21-ви век. Аз не пострадвам от предубеждения във връзка с границите в музиката и желаех да основа план, единен от гласовете " - думи на Петър Дундаков, който има вяра, че планове като този ще възвърнат блясъка на българската музика по света.
И в случай че съдим по представянията на BooCheeMish, това в действителност се случва. Първо в Холандия, след това в Швейцария, в този момент в Полша, предстоят участия в влиятелната Нощ на хоровете в Брюксел на 24 и 25 август, по-късно - минитурне в четири града в Германия, след това Париж, Рим...
" Вярвам, че имаме неограничени благоприятни условия, които би трябвало да разпростирам и се надявам, че напълно скоро ще стартираме и огромно международно турне " - прибавя Петър Дундаков, един от най-ярките родни композитори от по-младото потомство.
Започнал в миналото от " Тибетски сърца ", минал през  дипломата по философия от Софийския университет и по комбинация от Ротердам, Петър Дундаков има награди за театралната си музика, доста сполучливо планове в киното (нека напомним единствено " Възвишение " ), балет " Арабеск " имат спектакли по негова музика... Като че ли сега за Петър Дундаков граници няма. Има път за рационализиране и за нови провокации.

Вторият сингъл от албума " Бучимиш " - " Рано ранила " към този момент влезе в Топ 10 на националната ранглиста БНР Топ 20.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР