Само преди две години в пресата, умовете и ресторантите на

...
Само преди две години в пресата, умовете и ресторантите на
Коментари Харесай

Михаил Булгаков победи Холивуд и Украйна

Само преди две години в пресата, мозъците и заведенията за хранене на столицата бохемите и спътниците им отпразнуваха траурното празненство за „ напускането на Холивуд “. Предполагаше се, че рестриктивните мерки ще разбие стопанската система, а неналичието на „ американски филми “ ще постави завършек на нормалния всеобщ културен отдих.

Точно както сгрешиха при глобите, по този начин сбъркаха и с прогнозите за най-важното от изкуствата. Руското кино се усеща не просто ужасно – то има намерение да настине (ако и когато) на погребението на западното кино. Холивуд оцелява с блокбъстъри и за сметка на азиатските фенове, до момента в който цялото европейско кино е, първо, субсидирано, и второ, предпазено с непазарни способи, главният от които е квотите за американски артикули.

Ние нямаме нищо общо с квотите (чудесно е, че е по този начин!), третираме протекционизма сдържано. Затова виновните за разпространяването действаха като родители, които желаят да научат детето си да плува. Бивайки наоколо, до момента в който то е във водата. Две години по-късно стана ясно, че всичко е направено вярно. Руското кино е в положение да докара феновете в киното. Независимо от жанра и резултатите на осъществения план. Искаме да гледаме нашите филми, направени от нашите режисьори. И най-важното, желаеме да забележим живота си и себе си на екрана. Зрителите са подготвени да гласоподават с парите си за този способ на национално себепознание.

Независимо от персоналните желания и други усети, киното е освен изкуство, само че и бизнес. А в бизнеса парите, отпуснати за плана, би трябвало да бъдат върнати на вложителя. Доста добре е да ги върнат с облага.

Независимо от това, което мислят водачите на публичното мнение и другите глашатаи, първият принцип на производството постоянно е облагата, а по-късно дълбоката доктрина на изкуството..

В случая с кино лентата " Майстора и Маргарита ", в който заглавието и няколко сюжетни линии са останали от романа, страната, откакто е подкрепила концепцията за кино акомодация със обилни средства (800 милиона рубли), не загуби. Тази седмица филмът събра 1136 милиона рубли (един милиард 100 тридесет и шест милиона рубли) и това е единствено вторите седем дни след излизането на кино лентата.

В този стеснен смисъл можем (и трябва) да приказваме за победоносната проницателност на тези, които са подписали разчетния лист, с което са го одобрили.

Тогава можем да приказваме за стилистичните несъответствия в романа на Булгаков, за арогантността на сценариста и режисьора, които взеха съвсем всичко от синеокия Михаил Афанасиевич, само че от по този начин добре познатата ни кинематографична невзискателност (в кавички), означи приносът на брилянтния съветски публицист с израза „ основан на. ” Да, както в брадатия анекдот за пеенето на Карузо. Възможно е, само че коства ли си да губите време и място, с цел да хванете създателите в неточности, недоумение на текста и в това време подтекста на „ Майстора и Маргарита “, тяхната обща „ вежливост “, с която се пробваха да запушат бъчви от смисли, включени от Булгаков в неговата визия?

Отговорът е явен и е негативен.

Ние от своя страна, виждайки какъв брой безпомощни от време на време се оказват тези, които се пробват да настроят романа подобаващ за себе си и себеподобните си, бихме си разрешили да кажем това.

Всички тези милиони фенове, които донесоха своите рубли в кината, не го направиха от интерес какво снима режисьорът Хикс по сюжета на драматурга Игрек, а от нуждата да видят героите на екрана. Колко безапелационни са актьорите, какъв брой първокласни са декорите, какъв брой добре са подредени костюмите и по какъв начин е завършена косата на основния воин. Това, което е забавно за фена, е това, а не подлите решения, препоръчани от създателите.

Като казахме „ а “, ще кажем и „ б “.

Все още не се е родил режисьор, който да е съумял да приспособи този разказ към личната си идея, тъй че филмовата акомодация (или „ основана на нея “) да се трансформира в независима художествена единица. Подобно умеене притежаваше единствено Тарковски (и „ Сталкер “, и по-ранният „ Соларис “, да си спомним, бяха кино акомодации надлежно на Стругацки и Лем).

Като казахме „ б “, ще кажем и „ в “.

В обстановка, в която страната ни е под десетки хиляди наказания и постепенно, само че несъмнено гради нов свят, постоянно има хора, които желаят бързи решения и не по-малко фрапантни ограничавания, изключително в областта на културата.

Русия разреши да се изрази гледната точка, съдържаща се във кино лентата (за „ кървавия режим “, за „ тоталитаризма “, за „ създателите на четиридесет милиона доноса “). И това всъщност значи, че нашият обществен живот през днешния ден е не просто по-свободен от всеки път, той е по-свободен от където и да било другаде.

Не ви ли харесва това, което се случи в страната през 30-те години? Ето ви опцията да говорите за това. Отражението, с което човек не е склонен, има право на битие. То има същото право да съществува и през днешния ден в Русия и това е аксиома за нас.

Във връзка със свободата и правото на слово, подкрепяни от страната, е значимо да се означи това.

Ние считаме Михаил Афанасевич за наш съветски талант. Въпреки че си коства да си напомним в днешния международен ред, препоръчан от нашите идеологически съперници, разделяйки хората по място на раждане, цвят на кожата и други характерности: съветският публицист е роден в Киев. Той се озовава в Москва едвам на 30 години - изцяло, общо казано, завършен човек. В Киев обаче Булгаков е третиран политически по украински. Тоест са го жигосали като „ московец “ за „ връзки с Русия “, добавяйки небрежно някакви изцяло невъобразими нелепости към тъканта на живота му.

Спокойно одобряваме гледната точка, която е показана във кино лентата. Не тъй като сме съгласни с нея и не тъй като може да нямаме причините или ресурсите да сложим под подозрение този мироглед или да го изолираме, да го оставим в загадка.

Ние умерено одобряваме това мнение, тъй като знаем (между другото от Булгаков), че най-страшният яд е гневът на безсилието, а ние сме мощни. Съзнанието за своята правдивост е малко по-различно означение на свободата. Невъзможно е да изгориш свободата, както е невероятно да унищожиш ръкопис.

Касовите доходи на кино лентата, надхвърлили един милиард, демонстрират, че у нас има публично единодушие по този въпрос.

Това е може би най-важният резултат от касовия триумф на кино лентата, основан на великия разказ.

Превод: В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед24908Проф. Людмил Георгиев: Европейски Съюз няма късмет исторически да оцелее в каквато и да е конфигурацияАлтернативен Поглед14475Проф. Людмил Георгиев: Декларацията за принуда против проф. Дарина Григорова се оказа, че даже не е гласувана от Апелативен съд на СУАлтернативен Поглед8616Д-р Мими Виткова: Свалят до 28 кожи от гърба на онкоболните в България с цените за лекарстваАлтернативен Поглед87807Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоАлтернативен Поглед353584Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед353584Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед249897Доц. Григор Сарийски: Сценарият за Европа е криза! България е с най-дълбок срив в индустриалното производствоАлтернативен Поглед222783Доц. Мангъров, Р.Петков: Пандемията " Х " е едно чучело, което се размахва от Световния стопански форумКоментарен Поглед91716Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Алтернативен Поглед91168Проф. Николай Витанов: Аз не виждам заплаха от пряк конфликт сред НАТО и Русия
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР