Само преди дни архитекти алармираха за пристрояване на една от

...
Само преди дни архитекти алармираха за пристрояване на една от
Коментари Харесай

Какви са плановете за емблематичната банкерска сграда

Само преди дни архитекти сигнализираха за продължение на една от най-емблематичните здания в София - тогавашната централа на ТБ " Биохим ", където допреди две години се обитаваше и Уникредит Булбанк. Тя се намира на ъгъла столичните улици " Иван Вазов " 1 и " Раковски ", и е известна с името " банкерската " постройка, тъй като от основаването си в нея постоянно е имало банка. Опасенията са, че е дадена зелена светлина за построяването на нов шести етаж на постройката, с който може да се наруши културната й полезност.

Какви са проектите за емблематичната постройка, където в миналото е бил директорският офис на известния български банкер Атанас Буров, и има ли заплаха да се строи върху паметника на културата - тези и още въпроси Money.bg насочи до притежателите на постройката.
 Сградата през 1926 година, когато е благосъстоятелност на
Източник:

Сградата през 1926 година, когато е благосъстоятелност на "Българска централна кооперативна банка "

" Категорично няма да се построява нов шести етаж. Покривното равнище постоянно е съществувало от основаването на постройката до момента и през всички години е бил населен, в това число и сега. Височината и фасадите на постройката ще останат същите, само ще се промени наклонът на покрива, с цел да подхожда на истинския й архитектурен план от началото на века ", обявиха за Money.bg от " БСПФ България " ЕАД, които стопанисват обекта.

От там обясниха, че задачата на градоустройствения план не е да се унищожи културното благосъстояние на постройката, а тъкмо противоположното - да се възвърне и резервира достоверния й тип от 1912 година, когато е била основана.

Оказва се, че при преустройката на постройката през 1928 година, когато тя се надгражда с два нови етажа, покривът й е опустошен и на негово място се основава нов, който обаче не подхожда на истинския план на архитекта, проектирал целия обект - арх. Никола Лазаров. Така на процедура софиянци разполагат с полуавтентичен образ на паметника на културата, тъй като само покривът не е построен по първичната скица.
 Покривът на постройката, който следва да бъде преобразен
Източник:

Покривът на постройката, който следва да бъде преобразен

" Сега, с новия градоустройствен план, предвиждаме да възстановявим покривния контур на постройката в духа на архитектурата на Стара София, във типа му преди преустройството през 1928 година - със същите покривни линии, проектирани в истинската скица на постройката от арх. Лазаров ", обясниха от " БСПФ България " ЕАД.

Собствениците плануват да трансформират наклона на покрива, като го създадат над 40 градуса. " Покриви от мансарден вид, с надолнище сред 60 и 80 градуса, капандури и железни обшивки са присъщи за постройките в новосъздаваща се София от началото на 20 век ", изясни за Money.bg и създателят на градоустройствения план за смяна на покрива на " банкерската " постройка арх. Георги Савов.

Схема на фасадата на постройката и покрива й към август 2019 година
 Снимка 441159
Силует на постройката с плануваните промени в наклона на покрива по градоустройстройствения проект
 Снимка 441158
В плана е заложено още да се възвърне достоверната класификация на капандурите във фасадния ордер, още веднъж следвайки първичната скица на арх. Никола Лазаров. " В момента капандурите са поставени неравномерно, без всякаква архитектурна логичност, и това е очевидно за всеки. Планът е те да бъдат подредени по този начин, както са били през основаването на постройката през 1912 година ", добави още арх. Савов.

Предвижда се още да се подмени и материалът, с който се построява покривът. Вместо керемиди, каквито са сложени сега, той ще се облицова с железни обшивки. " Те са извънредно присъщи за покривите на постройките от Стара София и по-конкретно за интервала сред 1910 и 1930 година, когато се основават архитектурните основи на столицата ни. С железна облицовка сега е облицован и куполът на постройката ", изясни още още арх. Савов.

Той е безапелационен, че градоустройственият план за смяната на покривния контур на " банкерската " постройка се приближава оптимално до първичния тип и скица на покрива, планиран от известния проектант Никола Лазаров.

От Министерството на културата и Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН) утвърдиха плана. Документите и възможните възражения към него са изпратени на Общинския експертен съвет към Направление " Архитектура и градоустройство ". Очаква се финално мнение от основния проектант на София Здравко Здравков, което ще дефинира дали емблематичната постройка ще се снабди с достоверния си покрив от 1912 година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР