Само преди 3 години Robinhood е набиращо популярност приложение за

...
Само преди 3 години Robinhood е набиращо популярност приложение за
Коментари Харесай

Той е първият технологичен милиардер на България СНИМКА

Само преди 3 години Robinhood е набиращо известност приложение за търговия с скъпи бумаги съумява да мине сериозната за започващите компании в софтуерния свят граница от 1 милиард $ и да се трансформира в новият еднорог във финтех промишлеността в Щатите.

Към днешна дата компанията към този момент е повече от 8 пъти по-скъпа, а нейният триумф е основен за "създаването " на първия български милиардер.

Името на Влад Тенев нашумя у нас през 2018 година, когато той попадна в класацията на Fortune за най-успешните 40 бизнесмени под 40 години. Днес той дружно с бизнес колегата си Байджу Бат е същинска звезда в Силициевата котловина.

Последният обуздан връх за Robinhood беше привличането на нов кръг от вложения, покачили оценката на компанията до 11,2 милиарда $. И трансформирали Влад в милиардер, съгласно изчисленията на Forbes.

Платформата съумя да се трансформира в един от печелившите в тежките условия на корона рецесията, а съгласно Тенев моментът може да се окаже повратен за финансовата промишленост.

"Мисля, че се намираме в неповторима обстановка в историята на финансовите пазари. Обикновено, когато криза следва срив на пазара, вложителите на дребно се отдръпва.

Печелят институциите... В този случай потребителите на приложението на Robinhood отварят нови сметки, а съществуващите клиенти наливат свежи пари. Добре е за обществото и за нашата стопанска система, когато се влагат милиони, които в противоположен случай не биха били вложени ", споделя той в изявление за американския Forbes, оповестено и от.

Всъщност пътят на Влад Тенев към основаването на Robinhood води началото си от предходната тежка рецесия - тази през 2009 година. Преди сривът тогава той таман е постъпил на първото си работно място като стажант в комерсиална компания.

Това кара Тенев да търси други благоприятни условия и дружно с сътрудника си от университета Байджу Бат вземат решение да заминат за Ню Йорк и да стартират нещо ново.

Двамата се познават от следването си в Станфордския университет, където разделят една стая. "В живота ни има поразителни паралели. И двамата сме сами деца, и двамата сме израснали във Вирджиния, и двамата изучавахме физика в Станфордския университет, и двамата бяхме деца на емигранти, тъй като родителите ни са карали докторантура ", споделя Бат.

Той идва в Съединени американски щати от родната си Индия, а същото се случва и с родения във Варна Влад Тенев, който отпътува през 1992 година с родителите си, които са икономисти и получават опция за работа в Световната банка във Вашингтон.

От Forbes описват, че макар огромните дистанции дълги години Тенев се връща през лятото в България и приказва съвършено родния си език.

Отново след 2009 година Бат и Тенев основават първия си стартъп, носещ името Chronos Research, който предлага принадлежности за хедж-фондове и банки за създаване на автоматизирани тактики за търговия.

"Преди да стартираме с Robinhood имахме доста дребен опит с създаването на мобилни приложения. Така че започнахме с няколко пробни такива, до момента в който чакахме разрешението на регулаторите за основаването на Robinhood ", изяснява преди няколко години Влад Тенев пред Business Insider.

Отново тогава той признава, че доста порти са се затворили пред двамата бизнесмени, преди да реализират триумф. Първият предвестител на това, което ще се случи, е изненадващо положителният триумф директно след стартирането на приложението.

Само за ден 10 000 души се записват на него, а след месец те нарастват до 50 000 души.

Robinhood се трансформира в същинска фикс идея измежду младите консуматори с дребен или с никакъв опит в търговията с скъпи бумаги. Това, което ги притегля, е опцията да вършат това онлайн и фактът, че компанията работи без брокерски комисионни.

Така към есента на предходната година Robinhood към този момент има 6 милиона консуматори и 500 чиновници, а Тенев и Бат са миноритарни притежатели с дял от над 10%. Което през тази година към този момент ги трансформира в милиардери.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР