Само последователите на кремълския режим наричат войната в Украйна конфликт.

...
Само последователите на кремълския режим наричат войната в Украйна конфликт.
Коментари Харесай

Украинското посолство към Радев: Само последователите на кремълския режим наричат войната в Украйна конфликт

Само почитателите на кремълския режим назовават войната в Украйна спор. Това се споделя в позиция на украинското посолство у нас. Визират се думи на президента Румен Радев, без да се загатва поименно.

По време на неотдавнашната аудиенция на Володимир Зеленски в България президентът дефинира експанзията на Русия против Украйна като спор, което провокира остра реакция от страна на украинския президент. Визират се и думите му от събора в Рожен от петък, че „ Украйна упорства да води тази война, само че сметката я заплаща Европа “.

„ Посолството на Украйна в Република България изрично декларира, че Украйна поставя всички вероятни старания за възобновяване на мира. Украинският народ, започвайки от 2014 година, героично се отбранява и отстоява своята териториална целокупност и държавен суверенитет. Русия като страна терорист продължава своята въоръжена експанзия против Украйна, засилвайки заканите и нуклеарния шантаж против демократична интернационална общественост.

Прехвърлянето на виновността върху Украйна, която бе вероломно нападната от северната си съседка, за водената война е една от най-разпространените опорни тези на съветската агитация и хибридната война в Европа “, декларират от дипломатическата задача.

„ Само кремълският режим и неговите почитатели заобикалят да назовават войната на Русия против Украйна с думата „ война “, маскирайки съветската експанзия и геноцида против украинския народ под формулировките „ спор “ и „ специфична интервенция “.

Искаме да подчертаем, че даването на средства за защита на Украйна не води към увеличението на количеството на жертви и опустошения, тъкмо назад – това значи повече избавени животи както на елементарните жители, техните фамилии и деца, по този начин и на домовете и жилищата им. Предоставянето на гаранции за сигурност на Украйна – това са гаранции и за сигурността на Европа, в това число и на България “, безапелационни са от украинското посолство.

„ Вземайки поради стартиралата предизборна акция за локални избори, посолството се обръща към избрани политически сили с апел да се въздържат да употребяват обвинявания против Украйна, която страда от съветската военна експанзия, за постигането на ситуационни политически цели. Това се отнася и за спекулациите с украинските жители от български генезис, многочислената българска диаспора в Украйна. Те, както и представителите на други национални малцинства, са патриоти на своята страна и пазят домовете си и роднините си от зверствата на съветските окупатори “, декларират от задачата.

„ Украйна е признателна на Република България за даване на помощи и непрекъснатата поддръжка в политическата, военно-техническата, финансовата и филантропична сфери.

Посолството на Украйна откровено благодари на милионите българи, които са показали съпричастност и протегнали ръка за помощ в този извънредно сложен за украинския народ миг.

Посолството на Украйна благодари и на всички другари за проявения интерес към визитата в Република България на Президента на Украйна Володимир Зеленски на 6 юли тази година. Наистина съжаляваме, че формата и времевите рамки за подготовката на това посещаване не разрешиха всички наши същински другари, поддръжници, донори и доброволци да участват на обществената полемика. Много е значимо синергията на обединяването да продължи да работи както за укрепването на интернационалната коалиция, установяването на дълготраен мир в Европа, по този начин и за развиването на другарските украинско-български връзки “, декларират още от задачата на Украйна у нас.

От посолството напомнят също по този начин, че за 506 дни на войната на Русия против Украйна

– са формирани 97 314 каузи по отношение на военните закононарушения на съветските окупационни войски в Украйна;

– 10636 са убити цивилни жители на Украйна, в това число 494 деца;

– изчезнали са 15 254 жители, в това число 1052 деца;

– депортирани в русия са повече от 200 хиляди украински деца;

– разрушени са повече от 110 хиляди инфраструктурни обекти в Украйна ;

– 20% от територията на Украйна със статут на предпазени зони са наранени от война;

– минирана са 10% селскостопански земи;

– 2,4 милиона хектара гори са минирани и/или развалени след де-окупацията;

– 495 хиляди хектара гори се намират в окупираните територии.

 

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР