Само половината компании дават на служителите си коледен бонус, но

...
Само половината компании дават на служителите си коледен бонус, но
Коментари Харесай

Всяка втора компания дава коледен бонус, но не в размера на 13-та заплата

Само половината компании дават на чиновниците си коледен бонус, само че не с размера на 13-та заплата.

Това демонстрира изследване на водача в региона на HR решенията Adecco България измежду 100 български и интернационалните компании от секторите ИТ, аутсорсинг, телекомуникации, финанси, търговия и произвеждане, основани главно в София и Пловдив.

Причина за това е, че фирмите са насочени към насърчаване на положителното показване и избират да заплащат
бонуси за реализирани резултати, а не за съответни празници. Вероятно и това изяснява и за какво великденските бонуси са още помалко известни. Срещат се при едвам 20% от фирмите.

„ Проучването ни демонстрира, че заплатата е най-важният детайл в привличането и арестуваните на чиновници, само че надалеч не единственият. Работодателят се стреми да диверсифицира пакета от обществени придобивки и обезщетения, които предлага на чиновниците си, с цел да отговори на по-комплексните им потребности. Живеейки в конкурентна среда, всяка компания се пробва да се отличи, като предлага разнообразни видове спомагателни облаги, които са част от тяхната employer branding тактика. Ние като експерти в региона на HR решенията, съветваме нашите клиенти за оптималния микс от финансови и материални тласъци, които да употребяват. “, разяснява Константинос Милонас, изпълнителен шеф на Adecco Group за България и Гърция.

Финансовият пакет на чиновниците включва както заплата, по този начин и
бонуси, ваучери, комисионни. Повече от половината от фирмите, с които Adecco работи, оферират ваучери за храна, нормално за 60 лева на месец, което е необлагаемият най-много. Предлагат се и бонуси, обвързани с представянето.

Предоставят се и доста материални, само че не директно финансови тласъци. В над 1/3 от фирмите се дават карти за градски превоз. Почти всички работодатели заплащат мобилните проекти и телефони, а в половината от тях се дават и служебни преносими компютри, като това варира съгласно позициите на чиновниците. В 2/3 от компании се дават и служебни коли, само че за характерни позиции.

Друг вид заплащане за чиновниците е даването на разнообразни услуги, цената на които може да е напълно поета от компанията или е с присъединяване на чиновниците. Такива са да вземем за пример спомагателното здравно обезпечаване, което виждаме при съвсем 100% от фирмите.

„ Ако компанията заплаща 40 лева лавица на месец на чиновник за в допълнение здравно обезпечаване, това е доста добра инвестиция както за компанията, по този начин и за чиновниците. Срещу тази стойност служителят получава доста повече благоприятни условия да получи качествени здравни услуги, в съпоставяне, в случай че получи 40 лева като добавка към заплата си. От друга страна това би понижило усложненията и загубите на работодателя от вероятно неявяване заради здравословни аргументи на неговите чиновници. “, добави Ирина Йончева, HR шеф на Adecco България.

Застраховката живот е по-малко известна и се среща при една трета от фирмите. Допълнителното пенсионно обезпечаване се следи при едвам 11% от фирмите.

В тази група придобивки се включват и отстъпки за закупуване на спортни карти или потребление на разнообразни услуги към кафевериги, заведения за хранене, книжарници, оптики, банкови услуги и доста други.

През последните няколко години извънредно известни стават политиките на фирмите за поддържане на салдото сред персонален и професионален живот.

Така работодателите целят да привлекат и последните генерации (GenZ), които навлизат в пазара на труда, за които е значимо да имат възприятие за независимост, гъвкавото работно време и работа от разстояние. Например при повече от 80% от фирмите се следи опция за работа от у дома.

Въпреки че минималният брой заплатен отпуск е 20 дни, в най-малко половината от фирмите се дават спомагателни дни, които са приблизително 5 на година. Единични са случаите, при които се дава опцията за заплатен отпуск на рождените дни на чиновниците.

Компаниите се стремят да построяват и положителна офис среда. Това може да включва стаите за игра и отмора, които следим при повече от половината от фирмите и изключително в ИТ бранша. В 2/3 от фирмите се оферират безвъзмездни питиета да вземем за пример: минерална вода, кафе, чай, а постоянно и храна: ядки, плодове и други

Детайли за изследването може да намерите тук https://adeccobulgaria.com/

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР