Само петима са кандидатите за надзор на строежа на магистрала

Само петима са кандидатите за надзор на строежа на магистрала ...

Петима са кандидатите за надзора за строежа на магистрала Хемус.


Само петима са кандидатите за надзор на строежа на магистрала "Хемус" от пътен възел "Боаза" до разклона за Велико Търново. Това стана ясно при отварянето на офертите, съобщи агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Участъкът от 134 км, за който правителството отпусна в края на 2018 г. над 1.3 млрд. лв. от бюджета, е разделен на две обособени позиции в обществената поръчка за избор на надзорна фирма. За едната позиция кандидатите са трима, а за другата са само двама. Толкова малко кандидати не е имало от години, коментират в пътния бранш.

Строител на обекта е държавната компания "Автомагистрали". В момента се строи само участък от 1620 метра, защото само за него има извършени отчуждителни процедури. Премиерът се надяваше да реши този проблем с промените в Закона за държавната собственост, които предвиждаха ускорена отчуждителна процедура. Президентът обаче го изпрати в Конституционния съд, защото при предварителното изпълнение не е защитено изплащането на обезщетението и освен това имаше двоен аршин спрямо дребни и едри собственици на земя.

Три оферти от "Боаза" до разклона за Плевен

Първата обособена позиция за избор на надзорна фирма обхваща участъка от пътен възел "Боаза" до разклона за Плевен. Това са първите три от общо шест участъка, които ще се изграждат до разклона за Велико Търново ( км 87+800 до км 139+340).

Източник: mediapool.bg