Само около два процента от българите са се ваксинирали срещу

...
Само около два процента от българите са се ваксинирали срещу
Коментари Харесай

Едва 2% се ваксинират срещу грип у нас заради страх от болести и конспирации

Само към два % от българите са се ваксинирали против грип предходната година, сподели основният здравен контрольор доктор Ангел Кунчев. Според него няколко мита пречат на грипната имунизация. Единият е, че имунизацията може да ни разболее. Това от здравна позиция е неуместно - имунизацията не съдържа жив грипен вирус, а единствено антигените, които оказват помощ да се построи имунитет, изясни специалистът.
Освен това упованията към имунизацията са безпричинно високи. Тя защищава от избрани варианти, против окито е направена, и не може да повлияе на респираторните болести.

Друг мит е, че има международна интрига и популяризирането на имунизациите е поради ползите на фармаиндустрията. Кунчев изясни, че фармаиндустрията не е заинтригувана да се слагат ваксини, защото лекуването и на най-лекия грип струпа повече, в сравнение с имунизацията. Дори да вземате най-евтините медикаменти, те няма да костват под 40-50 лв., и то в случай че няма затруднения, а цената на имунизацията е 10 лв., уточни той.

Ръководителят на офиса на СЗО в България Скендер Сила разяснява, че имунизацията е единственият метод да се защитим против грипа. Ваксината е от изгода за всички, само че е изключително значима за бременните дами, хората с хронични болести, дребните деца, възрастните хора, здравните служащи. Възрастните хора са изложени на по-висок риск от тежко протичане на болестта, измежду тях са над 90 процзента от смъртните случаи, свързани с грипа, разяснява Сила. СЗО предлага най-малко 75 % от възрастните хора да бъдат имунизирани против грип още преди началото на грипния сезон.

Доц. Михаил Околийски, специалист в офиса на СЗО за България, уточни, че рядко си даваме сметка,че грипът е едно от най-смъртоносните инфекциозни болести. Той също уточни, че няма никакъв смисъл в изказванието, че фармаиндустрията или СЗО имат интерес да се разпространяват имунизациите, тъй като доста по-скъпо е да се лекува заболяване.

От 16 до 20 октомври в редица европейски страни, измежду които и България, ще има осведомителна акция за повишение на осведомеността по отношение на грипа. Тя се провежда за пета поредна година. Инициатор е Регионалният офис на СЗО за Европа.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР