Само няколко секунди може да бъде разликата между живота и

...
Само няколко секунди може да бъде разликата между живота и
Коментари Харесай

Приложения ни предупреждават секунди преди труса, че предстои (ВИДЕО)

Само няколко секунди може да бъде разликата сред живота и гибелта, когато става дума за земетресение. Предимството да бъдете известени, даже и няколко секунди преди труса, може ви да избави живота.

Има приложение, което известява 25 секунди преди бедствието, които могат да бъдат задоволителни да се спасите, написа 24 часа.

Какво би трябвало да извършите, с цел да бъдете известени преди трус?
Кое приложение да си изтеглите?

Има две приложения, които ни дават скъпото предизвестие, преди да се случи самият трус.

Сигналите можем да получим от Националния институт за проучвания и развиване в региона на физиката на Земята (INCDFP) и от функционалността на „ Андроид “ Android Earthquake Alerts.

Националният институт за проучвания и развиване в региона на физиката има 2 акаунта в обществените мрежи за тази цел – в „ Телеграм “ и в „ Туитър “. Всеки може да се абонира и да настрои телефона или компютъра си да изпраща вести за трусове. Само за земетресенията във Вранча, Румъния, обаче можете да получите уведомление 25 секунди преди труса. С останалите предизвестието идва от 5 до 10 секунди преди самото земетресение.

Как работи системата за ранно предизвестие за трусове?

Системите за ранно предизвестие употребяват разнообразни технологии за предсказание на трусовете. Могат да се употребяват датчици, ситуирани над сеизмичните зони, както е при INCDFP или посредством акселерометрите, които има всеки от нас в телефона си.
Над сеизмичната зона на Вранча има повече от 30 датчика, които регистрират първите импулси на земетресението. Съоръженията на INCDFP преценят магнитуда на първите 3 импулса, намиращи се най-близо до датчиците. В този миг силата, подбудена от земетресението, е дребна и не може да аргументи съществени вреди. От момента на тези първи 3 импулса до рисковата вълна остават към 25 секунди, написа playtech.ro. Тогава може да бъде предизвестено и известено човечеството.

Android Earthquake Alerts пък употребява акселерометрите, с които са снабдени множеството смарт телефоните с „ Андроид “, а те са над 3 милиарда в целия свят. Именно това е най-мащабната система за разкриване на трусове.

Как работи Android Earthquake Alerts?

Потребителите на „ Андроид “ могат да получават сигнали за трусове посредством още една безвъзмездна услуга – Android Earthquake Alerts.

Услугата записва земетресенията в целия свят и предизвестява потребителите за идни земетресения в техния район.

Android Earthquake Alerts не е настрана приложение, а функционалност, която е част от операционната система на „ Андроид “.

Когато смарт телефоните в района засекат придвижване на земята, специфичен логаритъм дефинира магнитуда и местоположението на земетресението, след което системата предизвестява потребителите в засегнатите райони.

Как можем да получаваме вести за земетресение?

За да получаваме вести от Android Earthquake Alerts, би трябвало през менюто на настройките на телефона си да намерим опцията „ Сигнали при незабавни случаи “ и да разгадаем на устройството ни да ни изпраща сигнали за закани.

Има доста документирани случаи, в които функционалността се е задействала от 5 до 10 секунди преди труса. Част от тях са в Съединени американски щати, Филипини, Нова Зеландия и Босна и Херцеговина.

Предупрежденията се задействат секунди преди земетресението, само че единствено при земетресения с магнитуд над 4,5 по Рихтер.

Благодарение на Android Earthquake Alerts милиони хора получават опция да спасят живота си, като са предизвестени за идното злополучие и получават късмет да намерят безвредно място.

Още от Технологии

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР