Само няколко от големите предприятия в България могат да си

...
Само няколко от големите предприятия в България могат да си
Коментари Харесай

Васил Велев посочи защо дългосрочните договори за ток не могат да помогнат изцяло на бизнеса

Само няколко от огромните предприятия в България могат да си разрешат да купуват сила на база " дълготраен контракт " - всички други купуват от при прилагане на сегментите " Ден напред " и за съответния ден, тъй като нямат потенциал да обработят цялата сила за 24 часа. Това сподели Васил Велев, ръководител на АИКБ пред Actualno.com. Той разяснява тематиката с повдигания от време на време въпрос от работодателите за скъпия промишлен ток.
Велев уточни, че придвижването на потреблението даже единствено за ден е със мощни флукоации - пикове и спадове, и няма по какъв начин да бъде планувано с безспорна акуратност в дълготраен проект. Затова дълготрайните контракти са единствено база, само че това, което е належащо в допълнение като ток в кратковременен проект, би трябвало да се купува или в съответния ден, или в сегмента " Ден напред " на енергийната база. Но при " Ден напред " и закупено количество от търговците по дълготраен контракт от производителите може да разреши операции, тъй като търговците може да не пуснат нужни количества на преференциална цена.
Отделно, Велев сподели и друго - при дълготрайните контракти има уговорка за едностранно преустановяване от страна на търговеца в границите на 30 дни. Това също е проблем на българския пазар. Затова и той приветства известието, че Енергийната ни борса се причисли към общия европейски пазар в сегмента за търговия за деня, а до края на 2020 година се чака да се причисли и в сегмента " Ден напред " - тъй като при огромен пазар операции са по-трудни, би трябвало манипулиращият да разполага с големи благоприятни условия да концетрира запас.
На експлицитен въпрос дали има развиване по сигнала до прокуратурата за пазарни операции, ръководителят на АИКБ отговори, че няма спомагателна информация - особено за съответен обвинен или обвинени
Очакваме напълно в обозримо време контракта с Топлоелектрическа централа " Марица Изток " 3 (с КонтурГлобал) да бъде преустановен , тъй като централата е изплатена. Европейски Съюз позволява държавна помощ при дефицит на потенциали, само че за това се пускат търгове. Това е механизмът за въглищните централи у нас, а не дълготрайни контракти за несъразмерна държавна помощ като тези на Мариците, изясни Васил Велев.
Можете да видите изявлението на Ивайло Ачев с ръководителят на АИКБ Васил Велев по тематиката в идващото видео (след 38-ма минута).
Сподели с твоите другари
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР