Само няколко часа след една от най-мащабните въздушни атаки срещу

...
Само няколко часа след една от най-мащабните въздушни атаки срещу
Коментари Харесай

500 млн. евро в подкрепа на оръжейните заводи в ЕС, включително българските

Само няколко часа след една от най-мащабните въздушни офанзиви против украинската столица Киев, евродепутатите гласоподаваха посредством " незабавна процедура ". Регламентът планува незабавна доставка на муниции за потребностите на Украйна посредством локално произвеждане в Европа и подкрепяне на държавите-членки да попълнят своите ресурси посредством използване на целеви ограничения.За осъществяването на поставените задания комисията предлага ограничения за увеличение на индустриалния потенциал на отбранителните предприятия от Европейски Съюз, произвеждащи муниции. За задачата в най-кратък период ще бъдат мобилизирани 500 млн. евро под формата на грантове.

Само няколко часа след една от най-мащабните въздушни офанзиви против украинската столица Киев, евродепутатите гласоподаваха посредством " незабавна процедура ". Регламентът планува незабавна доставка на муниции за потребностите на Украйна посредством локално произвеждане в Европа и подкрепяне на държавите-членки да попълнят своите ресурси посредством използване на целеви ограничения.

За осъществяването на поставените задания комисията предлага ограничения за увеличение на индустриалния потенциал на отбранителните предприятия от Европейски Съюз, произвеждащи муниции. За задачата в най-кратък период ще бъдат мобилизирани 500 млн. евро под формата на грантове.

Български компании (държавни и частни) ще имат опция да се включат тази скица доникъде на 2025 година Как ще работи еврофинансирането Български предприятия ще могат да аплайват непосредствено за приемане на безплатна финансова помощ от Европейски Съюз , според изискванията на регламента, като не е планувано тяхна селекция да се прави от народен орган или институция. Мярката ще работи до 30 юни 2025 година и ще включва поддръжка на производството на муниции (вкл. ракети и снаряди) - посредством усъвършенстване, разширение, модернизиране на съществуващия индустриален капацитет; основаване на нови индустриални линии; възстановяване на устойчивостта на веригите на доставки, в това число посредством межународни партньорства; запълване на запасите; нови умения и преквалифициране на работнциите и други

Съфинансирането от Европейски Съюз ще бъде до 60%, а държавите-членки или фирмите ще би трябвало да обезпечат останалата част от средствата. Ще се подтиква основаването на нови партньорства и нови производства съгласно оповестените цели.
Реклама
" С новия инструмент България ще може да основава трансгранични партньорства с Румъния и Гърция по линия на индустриален потенциал за боеприпаси. Можем да финансираме даже и производството на дронове ", разяснява евродепутатът Андрей Новаков пред " Капитал ".

От плануваните 500 млн. евро грантове, 260 млн. евро ще дойдат по линия на Европейския фонд за защита (EDF), употребен за финансиране на научноизследователска и развойна активност (R&D) на отбранително съоръжение, а 240 млн. - от новосформирания фонд за поощряване на публичните поръчки EDIRPA.

Европейски Съюз ще даде опция на страните да употребяват и към този момент алокирани запаси, с цел да влагат в разрастването на военната промишленост. Това може да се случи посредством пренасочване на средства от кохезионните фондове и фондовете на Европейски Съюз за възобновяване и резистентност. " Тогава те явно ще бъдат налични за създаване на заводи и индустриални линии, защото стимулирането на индустриалната база също ще притегли работни места и ще задвижи стопанската система ", изясни комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон. Андрей Новаков добавя, че " в случай че България въпреки всичко ангажира кохезионен запас по линия на новия инструмент и не съумее да го употребява, съответният запас ще бъде загубен окончателно. " 1 милион снаряда годишно " Уверен съм, че в границите на 12 месеца ще можем да увеличим индустриалния си потенциал до 1 милион снаряда годишно в Европа ", сподели Бретон пред кореспонденти. Според оценките на страните членки Украйна изстрелва към 60 000-210 000 артилерийски снаряда на месец, до момента в който Русия - почти 10 пъти повече.

Основен проблем, който породи в Европа е, че след години на ограничавания във връзка с военните поръчки отбранителните компании в Европейски Съюз са понижили производството си и в този момент, след началото на нашествието в Украйна, имат компликации да отговорят на търсенето. Притесненията, че търсенето може да не бъде стабилно през идващите години, са съществена спънка пред вложенията в тази сфера. Въпреки всички старания на Европейски Съюз към момента не е ясно дали ограниченията на блока ще бъдат задоволителни, с цел да разсеят тези опасения.
Реклама
Това е третата част от проекта на евросъюза за активизиране на оръжейната промишленост в помощ на Украйна. България се въздържа от публично присъединяване в първия стадий от него на стойност 1 милиарда евро, които предвиждаше взаимна европейска доставка на муниции за потребностите на украинската войска от военновременните ресурси на страните-членки.
Тихото възобновяване на снарядите в БългарияКакто, въпреки публично да отхвърляше присъединяване си в общи доставки на снаряди за Украйна, без доста звук Министерството на защитата на пръв взор изненадващо реши, че е време за възобновяване на голяма част от военновременните му ресурси от муниции, се разбра от решение на Министерския съвет, оповестено онлайн в осведомителната система на държавното управление на 24 март. Става дума за остарели снаряди на стойност 346.8 млн. лева с Данък добавена стойност, които се дават на против ангажимент последователно да бъдат сменени с новопроизведени през идващите 3 години. По този метод най-голямото ни отбранително дружество получи опция. На процедура това значи, че те съвсем несъмнено през някоя съюзническа страна.
Но очевидно във втория стадий (включващ общи поръчки за попълване на европейските оръжейни хранилища с муниции, който би трябвало да се осъществя до юли месец) и третия стадий страната ни има по-голям интерес. На въпрос на " Капитал " по тематиката от Министерството на стопанската система дадоха отговор единствено, че ще спомагат " за разпространение на опцията за разширението на индустриалния потенциал, включително и с присъединяване на профилирани събития, изложби и полемики. "
Свързани публикации Руска шпионска мрежа продължава да внася неразрешени от глобите технологии 8 май 2023, 12:17 Украйна упрекна Русия в потреблението на фосфорни бомби в Бахмут 6 май 2023, 14:13 Продажбите на ВМЗ се изстрелват с 830% нагоре през първото тримесечие 4 май 2023, 16:15 Как съветската инвазия раздели мафията 3 май 2023, 17:54
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР