Само на шест светлинни години от нас един замръзнал свят

...
Само на шест светлинни години от нас един замръзнал свят
Коментари Харесай

Супер-Земя край близката до нас Звезда на Бърнард? 99% сигурно!

Само на шест светлинни години от нас един заледен свят обикаля към дребна алена звезда. Тази студена планета в действителност може да се окаже една от най-обещаващите цели за астрономите, учещи световете отвън нашата слънчева система, оповестява National Geographic.

Новооткритата планета обикаля в орбита към слънце, известно като Звездата на Бърнард - най-близката до Земята " единична " звезда, показва сп. " Nature ". Разстоянието до най-близката до нас по безспорни индикатори Алфа Кентавър е с две светлинни години по-малко, само че в реалност тя съставлява тройна звездна система.

Звездата на Бърнард е малко алено джудже, по-старо от нашето Слънце, невидимо за елементарните телескопи. Тя от дълго време е обект на научната фантастика и въодушевява астрономите да търсят планети към нея. Търсенето на свят, сходен на Земята, стартира още през 60-те години, само че едвам в този момент се увенчава с триумф.

" Звездата на Бърнард е една от най-известните звезди на небето ", отбелязва испанският откривател Игнаси Рибас.

Съществуването на екзопланети към нея по този начин и не е доказано до 90-те години на предишния век. Преди три десетилетия датският астроном Петер ван де Камп оповестява, че евентуално два газови колоса обикалят към Звездата на Бърнард, разпалвайки интереса към " лов " на планети. Днешните проучвания демонстрират, че двете великански планети в реалност не съществуват. Па-малките екзопланети обаче мъчно откриваеми.

През 2016 година Игнаси Рибас със своите сътрудници стартира да изследва пространството към аленото джудже с инструмента CARMENES в испанската обсерватория Calar Alto. Учените наблюдават дребните съмнения в придвижванията на звездата - това гравитационните " пръстови отпечатъци ", които планетите оставят държанието на своите слънца.

След повече от две десетилетия наблюдения с шест разнообразни инструмента учените изричат хипотезата, че в следеното парченце от космоса в действителност има планета. Данните демонстрират, че тя обикаля към Звездата на Бърнард за 233 земни дни.

След към 300 спомагателни проучвания астрономите удостоверяват, че придвижванията на звездата демонстрират съществуването в орбита на планета, чиято орбитална обиколка е с дълготрайност 233 дни. Те имат 99 % сигурност в своето изобретение, само че означават, че работата им няма да е приключена до момента в който процентите не станат 100.

Изследователите считат, че планетата е към три пъти по-масивна от Земята и е доста по-студена. Дългата й орбита към аленото джудже значи, че температурата на нейната повърхнина е -270 градуса.

Учените я оприличават на по-голяма версия на луните та Юпитер или Сатурн - нещо като Европа, Ганимед, Калисто или Титан. С огромни количества скали и замръзнала вода.

Големият въпрос е дали планетата ще се окаже задоволително огромна, с цел да задържи атмосфера към себе си. Има възможност тя да се окаже по-скоро дребен Нептун, в сравнение с супер-Земя.

Но в случай че тя има атмосфера, отново би била прекомерно негостоприемна за живот с мразовитите температури, изключващи съществуването на течна вода на повърхността.

Въпреки това фантастите ще продължат да мечтаят някой ден на някой заледен свят да бъдат открити живи същества - като в " Междузвездни войни ", " Стар трек " или " Пътеводителя на галактическия стопаджия ".

 NASA откри 219 нови екзопланети с телескопа „ Кеплер”
NASA откри 219 нови екзопланети с телескопа „ Кеплер ”

10 от тях са доста сходни на Земята...
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР