Само на осем десети Пловдив се размина със 70 млн.

...
Само на осем десети Пловдив се размина със 70 млн.
Коментари Харесай

Разминахме се на косъм със 70 млн. лева

Само на осем десети Пловдив се размина със 70 млн. лв., които смяташе да влага в Център за върхови достижения в региона на биотехнологиите и здравословното хранене. Парите се отпускат по стратегия „ Наука и развиване за образован напредък ”, като тя планува откриване на общо 4 такива центъра у нас. Другите три посоки са мехатроника и чисти технологии; информатика и IT; нови технологии в изобретателните промишлености.

В пловдивския план сплотиха старания 4 университета. Идеята бе УХТ  и Аграрният университет да употребяват дружно запаси и теоретичен капацитет в основаването на нови артикули, които да минават тествания в лабораториите на Пловдивския университет, а Медицинският университет да потвърждава въздействието им върху здравето. На няколко пъти на национално равнище и в научните среди бе даден знак, че един от четирите центъра в страната ще е отвън София и тукашните вузове имат големи шансове да завоюват финансирането.  Такъв център би бил положително поле за изява на докторанти, които да създават в него дисертации, да употребяват последно потомство техника, закупена със средствата по плана, а след това да продължат научната си кариера в Центъра за върхови достижения.

В огласения лист с утвърдените, отхвърлените и аварийните планове по програмата се вижда, че пловдивският е измежду отхвърлените. Единствено по ос „ Здравословен живот и биотехнологии ” няма утвърдени и класирани планове, по останалите 3 борбата сред съперниците продължава.

Не ни стигат единствено 8 десети, с цел да покрием условията, изясни проф. Николай Менков,  зам.-ректор по плановата и осведомителната активност в Университета по хранителни технологии, който е водещата организация в обединяването на четирите пловдивски вуза. Той изясни, че оценяването става по комплицирана система и по разнообразни критерии. Един от пунктовете е обща оценка на плана, която съдържа два съставния елемент. По единия от тях пловдивският план за Център за върхови достижения е събрал 69,2 точки при оптимален вероятен общ брой 70. Правилата обаче са, че в случай че не стигат точки по индикатор „ обща оценка ”, отпада целият план, изясни проф. Менков.

В момента обмисляме дали да оспорваме, сподели още зам.-ректорът на УХТ. Регламентът дава право това да се направи по правосъден ред в период от 14 дни след оповестяването на резултатите.

Процедурите по програмата потеглиха мъчно още първоначално. Първоначално породи напрежение към обединяването на вузовете за обща идея. След като претенциите кой да господства бяха туширани, изникна различен проблем - изискването за привличане на бизнеса. От претендентите за финансирането се изискваше в плановете да вземат участие задгранични сътрудници и асоциирани членове от бизнеса. Привличането им обаче се оказа мъчно поради условието всяка от заелите се компании да отделя над 5% от бюджета си за научни разработки. Директните изгоди, които ще има след това обаче, са лимитирани.

След като срокът за подаване на плановете бе продължен с един месец, кандидатстването завърши през февруари предходната година. Тогава на национално равнище пък се яви различен проблем - неналичието на задоволително способени оценители, които да се произнесат по отношение на подадените планове. Така процедурите зациклиха близо година, до момента в който се стигне до оповестяването на резултатите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР