Само на базата на внесения сега бюджет дефицитът за тази

...
Само на базата на внесения сега бюджет дефицитът за тази
Коментари Харесай

Борисов: Дълговете ще станат толкова големи, че Еврозоната въобще няма да е приоритет

" Само въз основата на импортирания в този момент бюджет дефицитът за тази година се планува да бъде 4.1 на 100, само че това не е същинската цифра, тъй като в края на предходната година бяха изписани като касов разход и преведени 2.9 млрд лева по сметки за непознати средства, където разноските ще се правят през 2022 год. На начислена основа този недостиг от 4.1 на 100 евентуално ще стигне до към 6 % и това е преди предстоящата актуализация към 30 юли ", сподели на брифинг Кирил Ананиев от ГЕРБ.

По думите му това е първото българско държавно управление, което няма своя стратегия. Имам 30 год. стаж в МФ и нямам спомен бюджетът да се прави по този метод, като изключим 1997 год., когато се правеше бюджетът всеки месец. Не бих желал да се връщаме към тази остаряла процедура, добави той. Ананиев напомни, че през вчерашния ден в Народното събрание беше признат бюджетът за първото тримесечие и нощес на уеб страницата на Министерството на финансите е бил оповестен бюджетът за тази година, само че той отговарял на разноските и приходите, които ще бъдат осъществени през второто тримесечие на тази година.

Очакваме, че през юли ръководещите ще показват актуализация на бюджета, в която ще осъществят политиките и задачите, които би трябвало да бъдат включени в управническата стратегия. Програмата следва да се приготви и утвърди от съдружните сътрудници, добави той.

Много ни тормози фактът, че дългът, който ще се тегли през тази година, е 7.3 милиарда лева, като в идващите години - за тригодишен интервал, се планува всяка една от тези години да се тегли дълг от 9 милиарда лева, сподели още Ананиев. По думите му това са извънредно рискови трендове. Обслужването на този дълг по-късно ще стане или посредством увеличение на налозите, или влизане в дългова серпантина, което ще се отрази извънредно неприятно върху желанието ни да бъдем член на Еврозоната от 1 януари 2024 година, добави той.

Делян Добрев показа графики от Министерството на финансите, показващи съотношенията дълг към Брутен вътрешен артикул от 2019 година до момента. Според графиката, през 2024 година ние ще достигнем дълг от 47.1 милиарда лева По думите му повишаването на държавният дълг се дължи на това, че се възнамерява огромен недостиг. Големият недостиг значи, че се харчат доста повече пари в сравнение с страната събира, добави Добрев. В интервал на голяма инфлация, държавното управление изземва парите от хората и бизнеса, в бюджета има изключителни доходи, само че даже и те не са задоволителни, а би трябвало да вземат спомагателни задължения, с цел да си изпълнят предизборните си задължения, добави той. Големите бюджетни дефицити не овладяват инфлацията и по тази причина се чака тя да нарасне още повече поради големите разходи, които се възнамеряват.

Според Томислав Дончев бюджетирането се прави на тримесечна база, тъй като това отразява динамичността на смяната на управническите цели. Дончев уточни, че автомагистрала " Хемус " се строи и попита на база на какви контракти се строи, откакто няма подписани нови контракти, а старите били " корупционни ".

Предстои да вършим примитивен разбор на бюджета, само че има терзания, че политиката на държавното управление ще замества финансирането от Европейски Съюз с дългово финансиране, добави Дончев. Средства от новия програмен интервал, почнал предходната година, досега България не е получила нито цент, уточни той. Националният проект за възобновяване и резистентност е по-големия проблем и желая да схвана дали държавното управление е планувало финансиране от Плана. Ако ние в средата на годината имаме утвърден народен проект за възобновяване и резистентност, откакто се организира социална поръчка и след отчитането на разхода, страната ни би трябвало да даде фактура на Европейски Съюз и разходът да бъде затрупан, само че се колебая, че това ще се случи тази година, добави той. По думите му това значи, че България втора година ще употребява остатъчни средства от предходния програмен интервал.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов уточни, че през октомври предходната година министър председателят Кирил Петков е споделил " в случай че спрем кражбата на 8 милиарда лева, ще има пари за всичко ", а през вчерашния ден е споделил, че парите са 4 млрд.лв. Къде са 4-те млрд.лв. за два месеца, попита Борисов и добави, че и за 8-те млрд.лв. е неистина. Борисов се спря и на средствата за язовирите, разяснявайки, че също има разминаване в изказванията на ръководещите. По думите му тъкмо в този момент се раздават средства " на калпак, без никаква политика ". Дълговете ще станат толкоз огромни, че Еврозоната изобщо няма в идващите години да е приоритет, а с този растеж на заемите единствено лихвите на година ще бъдат над 1 милиарда лева, добави Борисов.

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР