Само месец след като започна новия си мандат, руският президент

...
Само месец след като започна новия си мандат, руският президент
Коментари Харесай

Путин отива в Китай в търсене на по-дълбоки отношения

Само месец откакто стартира новия си мандат, съветският президент Владимир Путин отпътува на държавно посещаване в Китай, което акцентира по какъв начин възходящият американски напън от ден на ден сближава двете страни. Русия и Китай отвръщат на тактиката за национална сигурност на Съединени американски щати, показала ги като основни съперници на Америка, обещавайки още повече да разширят своето икономическо, политическо и военно съдействие. Те също по този начин се стремят да подсилят Шанхайската организация за съдействие, основаната от тях районна организация.

Сближаването сред Пекин и Москва се дължи и на мощните персонални връзки сред Путин и китайския президент Си Цзинпин, считан за най-могъщия китайски водач след ръководството на Мао Цзедун. Според външнополитическия консултант на Путин Юрий Ушаков двамата са се срещали 25 пъти - пет пъти единствено предходната година. Посещението на Путин стартира през днешния ден.

Подчертавайки околните си персонални връзки със Си, Путин сподели в излъчено през вчерашния ден изявление за китайска държавна медия, че китайският президент е единственият международен водач, който е канил на рождения си ден. Ще бъда прям с вас, уповавам се той да не ми се разсърди: изпихме по чашка водка, просто си нарязахме някакъв колбас в края на работния ден, сподели Путин. Той похвали Си като " спокоен сътрудник, добър и благонадежден другар ".

Двамата водачи разчитат на непоколебим надзор и ограничения за сигурност, с цел да блокират провокациите против своето ръководство, и укрепиха властта си тази година - Си, като приготви ход, посредством който да остане на власт за неопределен срок, а Путин, който е най-дълго властвалият водач на Русия след ръководството на Йосиф Сталин, като завоюва още един шестгодишен мандат. " Изглежда, че те чудесно се схващат ", сподели основаният в Москва водещ външнополитически специалист Фьодор Лукянов. " Те имат подобен светоглед и обща визия. "

Общи ползи и попарени очаквания

Путин бе подбуден към доближаване с Китай от внезапното утежняване на връзките със Запада след анексирането на Крим от Москва през 2014 година и поддръжката й за сепаратисткия протест в Източна Украйна. Москва от ден на ден гледа към Пекин за търговия и вложения след вълната от западни наказания, засегнали жизненоважния й енергиен бранш, военната ѝ индустрия, и лимитирали достъпа на страната до международните финансови пазари. " През последните десетилетия развиваме връзки, които нямат аналог в актуалния свят ", сподели Путин в изявлението, имайки поради Китай и Русия. " Тези връзки се основават на отчитане на общите ползи. "

Надеждите на Русия за възстановяване на връзките със Съединени американски щати при ръководството на президента Доналд Тръмп бяха попарени, а напреженията сред Китай и Вашингтон се изостриха поради вероятната комерсиална война и американските рецензии против претенциите на Пекин към територия в стратегическото Южнокитайско море.
Новоназначеният китайски министър на защитата - военачалник Вей Фънхъ, сподели в извънредно искрено изказване през април, че е избрал Русия за първото си пътешестване в чужбина, с цел да изпрати сигнал до Вашингтон за все по-близките военни връзки сред Москва и Пекин.

" Просто казано, всичко, което вършат Съединени американски щати, пробвайки се да глобяват Русия и да спрат Китай, ще накара Китай и Русия да засилят съдействието във всички области ", сподели шефът на Центъра за проучване на Русия и Централна Азия към Шанхайския институт за външнополитически проучвания Ли Син.

Русия и Китай значително имат сходни позиции в Организация на обединените нации, противопоставяйки се на интервенция в Сирия и парирайки опитите за критикуване на държанието им в региона на човешките права. И двете се стремят да отстояват своите ползи в договарянията със Северна Корея, а Москва поддържа съпротивата на Пекин против интервенциите за независимост на корабоплаването, провеждани от американския боен флот в Южнокитайско море.

Русия и Китай организираха взаимни военни маневри, в това число учения в Южнокитайско море и взаимни военни игри предишното лято в балтийския район. През декември армиите на двете страни проведоха учения по противоракетна защита за отработване на взаимен отговор на ракетни закани от други страни, което отразява общата им паника от американската стратегия за противоракетна защита. Русия също по този начин показа своите най-модерни военни технологии с Китай, като го достави с батареи зенитни ракети с огромен обхват " С-400 " и най-новите си изтребители " Су-35 ".

Трудностите

Но макар че съдействието в политиката и сигурността процъфтява, икономическите връзки изостават. Китай е основен търговски сътрудник на Русия, а Русия се подрежда на 10-о място в листата на Пекин. Износът на нефт, дървен материал и други първични материали съставляваше по-голямата част от съветския експорт за Китай, а китайският експорт се състоеше главно от промишлени артикули, заменяйки вноса на западни артикули, спрян от глобите.
Двустранната търговия спадна от съвсем 100 милиарда $ през 2014 година на към 60 милиарда $ идната година поради внезапно обезценяване на съветската валута. Оттогава тя отчасти се възвърне след усилването на рублата, достигайки съвсем 90 милиарда $ предходната година.

За съпоставяне търговията сред Съединени американски щати и Китай възлизаше на 636 милиарда $ предходната година при американски недостиг от 375 милиарда $. Москва и Пекин дават обещание да усилят своята търговия на 200 милиарда $ до 2020 година - цел, която наподобява прекомерно амбициозна, като се има поради бавният напредък на съветската стопанска система и продължаващите ограничавания, затрудняващи търговията сред двете страни. Предвижда се при визитата на Путин да бъдат подписани нови съглашения, а то също по този начин ще включва присъединяване на двамата водачи в юношески хокеен мач.

Пекин също по този начин демонстрира възобновен интерес към железопътни и други инфраструктурни планове в Русия, като в същото време преследва своята самодейност " Един пояс, веднъж ", имаща за цел да насърчи развиването в някогашните руски републики в Централна Азия. Политологът от университета " Уитънбърг " в Охайо Ю Бин вижда " възходяща асиметрия в тяхната национална мощ " в миг, когато стопанската система на Китай продължава да се развива, а армията му, изключително флотът, бързо се разраства. Все отново съгласно Ю разликите сред страните са преодолими и за разлика от връзките им със Съединени американски щати рядко са политизирани.

Москва продължава да счита Централна Азия за част от своята сфера на въздействие и още през цялото време имаше запаси към икономическата агресия на Китай в района - това ненапълно отразява към момента съществуващото съмнение, датиращо от съперничеството им за водачество в комунистическия блок през епохата на Студената война.

Оттогава обаче двете страни наподобява са постигнали единодушие за общото си наличие там, а страните от района също по този начин наподобява се застраховат, като с подготвеност развиват икономическото съдействие с Китай, само че не престават да разчитат на тесни връзки с Русия в региона на сигурността. " Изграждането на съдействието с Китай е стратегически приоритет за Русия ", сподели Лукянов, който управлява Съвета за външна и отбранителна политика. " Но има и схващане, че всяка страна има лични ползи. " /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР