Само месец след като остро разкритикуваха шефа на НЕК Петър

...
Само месец след като остро разкритикуваха шефа на НЕК Петър
Коментари Харесай

Бизнесът отново обвини НЕК в изкривяване на пазара на ток

Само месец откакто остро разкритикуваха шефа на НЕК Петър Илиев и непосредствено поискаха оставката му, през вчерашния ден от Асоциацията на организациите на работодателите в България (АОРБ) още веднъж упрекнаха държавното сдружение в деформиране на свободния пазар.

От началото на юли токът, създаден от дребните ВЕИ централи, трябваше наложително да се търгува на борсата, само че след това срокът бе продължен и към този момент е 1 октомври. Заради отлагането сега НЕК се разпорежда с тази електрическа енергия и възнамерява да организира търг за продажбата й на платформата за двустранни контракти на енергийната борса, проведен за сряда, оповестиха работодателите.

" Като приветстваме решението тази електрическа енергия да бъде осъществена на свободен пазар, показваме противоречие с метода, по който планирате това ", пишат от асоциацията, в която влизат БСК, АИКБ, КРИБ и БТПП. Според специалистите изискванията по търга може да породят спекулации и в последна сметка да доведат до това, че кандидат-купувачът да бъде една единствена компания.

Работодателите припомнят, че точно за да се избегнат сходни опасности, Народното събрание одобри законови промени, които задължават електрическата енергия от тези централи да се продава на борсата. " Предвид това разумно, рационално и пазарно съответно е НЕК да продава електрическата енергия, генерирана от ВЕИ с мощ сред 1 и 4 МВт, напълно на борсовия сегмент " Пазар ден напред ", написа още в позицията на АОРБ.

В късния следобяд в понеделник от НЕК въпреки всичко анулираха търга и насрочиха нови два. Според специалисти изискванията по тях разрешават повече играчи да се включат в наддаването, а не цялото количество електрическа енергия да отиде единствено при един-единствен покупател.

От електрическата компания пък заявиха, че намират за " необичайно външна организация да поучава по какъв метод да се реализират комерсиалните действия на НЕК ". " Не разбираме за какво, при съществуването и на други сходни търгове, провеждани за сила от ВЕИ с мощ над 4 МВт, не се реагира по същия метод, като фокусът е само върху търговете на НЕК ", пишат още от сдружението на Петър Илиев.

След серия от мнения и открити писма през предишния месец работодателите желаеха оставката на шефа на НЕК Петър Илиев и приканиха за незабавни промени в ръководството на сдружението. Причина за това станаха следващите ценови върхове на борсата при започване на май и лимитираните количества борсов ток.  " Защо НЕК продължава да предлага количества, които са извънредно незадоволителни? ", попитаха работодателите. А на ексклузивен брифинг Петър Илиев съобщи, че НЕК съблюдава закона, а високата цена била поради неналичието на задоволително вода в язовирите.

 

РАЗЛИКИ

Големите енергийни потребители, настрана от АОРБ, се оповестиха против прогнозното покачване на цените на тока за бита с 3.5%. Задържането на цените ще бъде за сметка на бизнеса, считат от Федерацията на индустриалните енергийни потребители на ток. Сметките им демонстрират, че на годишна база покачването за бита е в границите на инфлацията, а за бизнеса поскъпването е от към 30%. Това ще отблъсне вложителите и ще докара до забавяне на икономическия напредък, считат те.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР