Само конкретните действия имат стойност, затова президентът Радев е пред

...
Само конкретните действия имат стойност, затова президентът Радев е пред
Коментари Харесай

Президентът между "А" и "Я", или въпроси към въпросите на Радев

Само съответните дейности имат стойност, по тази причина президентът Радев е пред избор дали да остане при думите, които са подразнили премиера, или да работи. Това споделя в коментара си водачът на " Да, България " Христо Иванов. " Дневник " разгласява текста от неговия профил във " Facebook ". Акцентите са на редакцията.

Вчера, след провокацията на Борисов от изявлението му пред Хекимян, Радев контраатакува с въпроси и подмятания. Борисов незабавно отвърна, като отхвърли и замаза всичко с голословия. Сега топката е назад у Радев. От това какво ще направи той в този момент, зависи доста.

Причините за тази замяна на удари може да са голям брой.

Борисов е в уязвима позиция поради " Магнитски ", напрежението в банковия бранш, очертаващия се неуспех с Шенген или евро-чакалнята, случката със срещата Ердоган - Европейски Съюз, както и злополуката с модернизацията на армията.

Радев е в състояние да употребява тези уязвимости и по едно и също време с това препречва пътя на Борисов за избавление в президентството, в случай че някоя от тях ескалира до рецесия.

Със сигурност напрежението има общо и с пазарлъците за инсталиране на правоприемник на Цацаров. Очевидна е връзката и със идващия опит за прекрояване на оръжейния бранш, който ще върви по линия както на новите благоприятни условия по закона на Пеевски за КТБ, по този начин и идното предоговаряне на лицензите от икономическия министър Караниколов – разбирай Пеевски.

Извън тези съответни залози, в тази борба бяха казани или намекнати неща, които не трябва да останат без последствия. Радев би трябвало да бъде подложен на напън да трансформира риторичните подмятания в съответни институционални дейности. Като е споделил " А ", да каже и останалите букви до " Я ".

Конкретно:

Вчера президентът попита за общ бизнес на Борисов с Пеевски (което Борисов отрече). И за техни срещи (което Борисов на практика потвърди). Сега Радев ще каже ли какво знае или ще остави голото отричане на Борисов да е последната дума по тематиката?

Радев загатна за сервиране на шербет на срещата Европейски Съюз – Ердоган във Варна.

Сега ще каже ли, че

в действителност става дума за тютюн

и ще отговори ли на нашия апел към него да свика КСНС по тематиката " Булгартабак " и контрабандата?

Ще изиска ли да разбере къде потъна турският отчет, ще изиска ли цялостна информация от турските служби и Интерпол?

Президентът приказва за замяна на дарове сред ГЕРБ и Движение за права и свободи и поддръжката на закона на Пеевски.

Сега ще наложи ли несъгласие на закона за вторичното плячкосване на КТБ, както го призовахме.

Ще изиска ли цялостен доклад от синдиците на КТБ

за това какво е събрано и по какъв начин са употребявани отменителните искове – има ли избирателност и индикации за оказване на напън в интерес на трети лица? Въпроси, които ние зададохме още преди година.

Президентът попита за Пеевски, а ще пита ли и за Цеко Минев?

В своето изказване във връзка първата годишнина от встъпването си в служба Радев се похвали, че е отворил стенограмата от консултациите в президентството за КТБ. Сега ще се намеси ли в обстановката към ПИБ?

Ще упорства ли Българска народна банка да отговори какъв е размерът на заемите към свързани лица в ПИБ и за какво това не е било " видяно ", в случай, че още преди една година в своя отчет по Семестъра Европейска комисия означи, че има подобен проблем, и изрази подозрения в стрес-тестовете.

Ще упорства ли президентът за нова оценка на положението на банковия бранш?

Ще попита ли гуверньора на Българска народна банка Димитър Радев и шефа на банков контрол Димитър Костов дали им е оказван напън към продажбата на Общинска банка? Ще упорства ли България да се върне към проектите за присъединение към Европейския банков съюз?

През цялата година Радев флиртуваше с тематиката за корупцията. Напоследък почна да загатва и правосъдната промяна. Ще посмее ли обществено да заеме позицията, че няма и не може да има действителна битка с корупцията в България, без коренно реформирана прокуратура? Ще посмее ли да обвърже указа си за бъдещия нов основен прокурор с авансово и обществено сложени условия за това каква да бъде промяната на прокуратурата, която този човек да се ангажира да организира?

В изказванията си, които толкоз са подразнили Борисов, Радев приказва за рецесията на българската народна власт и парламентаризъм. При срещите си с българите в чужбина от преди няколко месеца, той флиртуваше с тематиката за електронното гласоподаване. Сега ще го отбрани ли от очевидното желание на ръководещи и съпротива да провалят въвеждането му, както вършим това ние?

Радев беше определен като притежател на опция от една

непредвидена електорална коалиция на недоволните от статуквото

Сега, когато това статукво се клати, ще играе ли президентът в тима на тази коалиция или ще избере лоялността към лобитата, които са се строили в сенките зад него?

Ако теглим чертата, се вижда, че дистанцията сред А и Я е пътят от празните изречения до съответните факти;
от присъединяване в маневри със зависимости и покупко-продажби - до институционалното деяние и съживяването на законността;
от това да си фигурант в една феодализирана страна - до това да окажеш помощ за възобновяване на българската народна власт.

Това е изборът пред Радев през днешния ден.
Само съответните дейности и обстоятелства имат някаква стойност.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР