Само фирми, предлагащи да произвеждат бойни машини за пехотата в

...
Само фирми, предлагащи да произвеждат бойни машини за пехотата в
Коментари Харесай

Само фирми, предлагащи производство на бойни машини в България, ще бъдат допуснати до търга за 1.22 млрд. лв.

Само компании, предлагащи да създават бойни машини за пехотата в България, ще бъдат позволени до идващия стадий на един от трите плана за рационализация на армията съгласно източници на " Дневник " от Министерството на защитата. Стойността на плана е 1.22 милиарда лева.

Точният брой на машините, които армията желае да закупи, към момента не е явен. Според отчет на министъра на защитата Красимир Каракачанов до Министерския съвет от предходната година планът е за " придобиването на 198 единици бойна и специфична техника, както и в допълнение съоръжение за комплектуване на три батальонни бойни групи ". Бойните машини би трябвало да се изплащат в интервала 2018 - 2029 година, а да бъдат доставени до 7 години. По последна информация България ще закупи по-малко машини.

На 7 декември 2016 година Съветът по защита е решил да бъдат изпратени запитвания (Request For Information (RFI)) до 7 компании. От тях са дали отговор 6. Служебният кабинет и военният министър Стефан Янев са наредили да бъде изпратено питане до още 6, а отговори са получени от 2 компании.

Информацията е обработена и самият план за капиталов разход би трябвало да бъде утвърден от държавното управление, преди да влезе в Народното събрание. Очаква се това да стане в околните месеци и до края на годината да е подписан и контракт. В плана ще са заложени техническите условия и ще бъдат определени компаниите, които би трябвало да отговоря на съответното питане за оферта (RFP). Все още не са известни и техническите условия, на които ще държат от МО. В един от последните разновидности от Сухопътни войски държаха 90 или 100 от машините да са бойни, с колесна формула 6X6 или 8X8. Останалите - спомагателни, (транспортни, инженерни, санитарни и т.н.), може да са 6X6 или 4X4. Изискванията са за най-високо равнище на брониране, а плаваемостта ще е алтернатива.

Досега желанията си за произвеждане в България обществено са декларирали 3 компании. Това са:

" Текстрон " (Textron) , Съединени американски щати. Те оферират Commando Select с електроника от немската Rheinmetall Group, които да бъдат употребявани за спомагателни. По заданието за бойни бронирани машини обединяването предлага първообраз с 6-колесна формула. Възможно е Textron да се " кооперират " с различен производител, с цел да отговорят на втората част на заданието на стадий RFP.

 Commando Select. Машини на въоръжение в армиите на България и Съединени американски щати бяха изложени в региона на Военна академия предходната година
© Николай Дойчинов

Commando Select. Машини на въоръжение в армиите на България и Съединени американски щати бяха изложени в региона на Военна академия предходната година

Втората компания е френският държавен производител на въоръжение " Некстер системс " (Nexter Systems) . Предложението им е за всички спомагателни действия да се употребява платформата ТИТУС (TITUS), която е най-новата разработка на компанията и е на шаси 6Х6, а съществени бойни машина да бъдат " Титус " с 25 мм оръдие и VBCI, която е на шаси 8Х8, оборудвана с 40 мм оръдие.

 VBCI на
© www.nexter-group.fr

VBCI на " Некстер системс "

" Патрия " (Patria) – Финландия. Финландската компания предлага машината си AMV, чиито плавателни и стрелкови благоприятни условия бяха демонстрирани на язовир " Копринка ". Машината е с колесна формула 8Х8, а модулната й система допуска опция за разнообразни модификации.

 Демонстрация на бойна машина на пехотата, създадена от финландската компания
© Велко Ангелов

Демонстрация на бойна машина на пехотата, създадена от финландската компания " Патриа ", на язовир " Копринка "

И трите компании към този момент са разговаряли с най-големите български оръжейни компании за опциите за произвеждане у нас, в това число и на боеприпаси.
Като любимец е посочена и мултинационалната компания, в която има и капитали от Съединени американски щати, General Dynamics Land System. Те вземат участие в процедурата за машина на пехотата с PIRANHA IFV. От компанията направиха презентация на среща на представители на оръжейни компании от Съединени американски щати и България, на която се обсъждаха опциите за взаимни действия по планове за рационализация.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР