Само едно предложение за почетен гражданин на Варна получи одобрение

...
Само едно предложение за почетен гражданин на Варна получи одобрение
Коментари Харесай

Одобриха само едно предложение за почетен гражданин на Варна

 Само едно предложение за почетен жител на Варна получи утвърждение от ПК " Култура и духовно развиване “. С цялостно единогласие общинските съветници поддържаха кандидатурата на проф. Милко Коларов – композитор, диригент и музикален възпитател, притежател на голям брой влиятелни национални и интернационалните награди.

Проф. Коларов е един от последните възпитаници на Панчо Владигеров. Негови творби са изпълнявани, записвани и издавани в доста страни по света. Проф. Коларов способства в забележителна степен за издигане престижа на българското музикално изкуство и престижа на Варна. През последните 27 години той е една от емблемите на ММФ " Варненско лято “, а като учител и диригент на симфоничния оркестър на НУИ " Добри Христов “ и на камерния отбор " Ссимфониета “ той е подкрепил креативното израстване на редица инструменталисти, композитори и музикални педагози. Творчеството на проф. Коларов е една от културните визитни картички на Варна. През 2018 година той бе отличен с най-високия медал в областта на културата – " Св. св. Кирил и Методий “ огърлие, за високите му креативен достижения и изключително значимите му заслуги за развиването на културата и изкуството в България.

Още седем персони бяха номинирани от  инициативни комитети за почетни жители на Варна, само че те не събраха задоволителен брой гласове от членовете на комисията. За най-високото отличие на общината бяха препоръчани: проф. доктор Димитър Камбуров, основател на варненската ортопедична школа и дълготраен ректор на Медицинския университет " Проф. доктор Параскев Стоянов “; артистът и режисьор Мариус Куркински; основателят на Народно читалище " Стара Варна 2010 “ Ламбрин Сотиров; дългогодишният шеф на Държавния списък в града Борислав Дряновски, както и Станимир Троянски – единственият български учен, произтекъл от Варна. Треньорът по спортна гимнастика Стефан Стаматов Стефанов и Пенко Златев Николов, емблематична фигура в българския хандбал, също бяха номинирани.

Приетото през днешния ден решение на комисията по просвета не е дефинитивно. Съгласно статута за почитане с почетни звания и оценки на община Варна решението и цялата документи се показват в Председателския съвет на Общинския съвет. Крайното решение ще бъде взето на съвещание на локалния парламент.

Общинските съветници утвърдиха също тазгодишните носители на почетни знаци.  С почетен знак " За заслуги към Варна " – златен, ще бъдат удостоени алпинистът Атанас Скатов   и краеведът и родоизследовател Атанас Пеев. Същото отличие ще бъде връчено и на Детско-юношеския спектакъл " Златно ключе “ и първият професионален частен спектакъл във Варна " Българан “.

Почетен знак " За заслуги към Варна " – сребърен, ще получат Франциска Йорданова, читалищен секретар на НЧ " Христо Ботев 1928 “, и Кичка Христова – национална певица, живописен началник и диригент на певчески сформира.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР