Само една трета от представители на бизнеса смятат, че медиите

...
Само една трета от представители на бизнеса смятат, че медиите
Коментари Харесай

Българският бизнес масово не вярва на медиите

Само една трета от представители на бизнеса считат, че медиите оказват помощ в дребна или по-голяма степен за икономическото развиване у нас. Това демонстрира анкета на Българската търговско-промишлена палата измежду членовете й.

Около 32% от интервюираните са на мнение, че някои медии спомагат, а други не за развиването на стопанската система. Медиите не оказват помощ за развиването на стопанската система считат 26%, а изрично, че пречат декларират 8% от интервюираните.

Проучването демонстрира, че като цяло компаниите рядко търсят подпомагане от медии за решение на проблеми – 83% въобще не са се обръщали към някоя медия по подобен въпрос. 14% са търсили подпомагане за техен проблем, само че медиите не са им съдействали. Само 3% оповестяват, че посредством намесата на медия са решили някакъв проблем за тях.

Бизнесът съвсем единомислещо декларира (86%), че не се доверява единствено на една медия у нас. На въпроса кой е най-достоверният източник на информация, най-голямо доверие има към малкия екран – 25%, следват интернет/социални мрежи – 18%, печатни медии – 8%, радио – 6%. Останалите 43% считат, че нито един от изброените не е задоволително меродавен.

Едва 27% от интервюираните считат, че медиите спомагат за положителното показване на имиджа на страната ни, до момента в който за несъразмерното отразяване на отрицателни вести бизнесът е съвсем единомислещ – 88% от интервюираните считат, че медиите способстват за прекомерно фокусиране върху отрицателните вести. Значително по-добро е мнението на бизнеса за позитивната активност на медиите за битката със сивата стопанска система и корупцията – там над 40% виждат тяхната значима роля.

На въпроса дали има друго поднасяне на дадена вест или събитие (според притежателя на медията), единствено 5% от компаниите, считат, че медиите са уравновесени в позициите си и няма друго отразяване на тематики. Почти 60% считат, че медиите у нас отразяват едностранчиво новините, а към 35% че преднамерено медиите не показват дадени вести.

В анкетата има и рецензии към медиите, че търсят лесното написване на материал и то против възнаграждение от тези, които го поръчват, без да влизат в елементи и да проверяват и проучват информацията. Бизнесът гледа сериозно и на материали от медии, от които не може да се разбере кой публицист е работил по тематиката.

Анкетата е извършена по електронен път в интервала 9-13 октомври 2017 година измежду над 6000 представители на бизнес средите.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР